Senaatsvoorzitter als wereldleider

door GB op 04/04/2010

in Buitenland, Haagse vierkante kilometer

Vaste kijkers van de persconferentie na de ministerraad kennen het fenomeen: Balkenende vertelt dat de ministerraad ‘stil heeft gestaan’ bij wereldleed: aardbevingen, rampen en aanslagen. Zo ook afgelopen donderdag: Balkenende memoreerde de aanslagen in Moskou en vertelde dat hij Medvedev een brief had gestuurd om hem te condoleren met het verlies aan mensenlevens. Een goede en beschaafde gewoonte.

Afgelopen week gebeurde er iets opmerkelijks: de voorzitter van de Eerste Kamer roeide langszij, want ook hij ging – zonder dat ik een precedent daarvoor op de site kon vinden – brieven sturen. ‘On behalf of the Senate’ schreef hij aan de Federatieraad en de Doema:

We strongly condemn this heartless attack on the rule of law and this disrespect for human life and dignity. In an open society brute force can never take the place of arguments or be a means to solve conflicts or differences of opinion. We truly wish you all the strength to overcome this sad tragedy and we wish you good luck in maintaining the rule of law and respect for human rights.

Pardon? ‘Maintaining the rule of law’? ‘Open society’? Respect for human rights,’ in Rusland? Van der Linden had als voormalig voorzitter van de Parlementaire Assemblé van de Raad van Europa toch moeten weten wat het trackrecord van Rusland is bij het Hof van de Rechten van Mens in Straasburg. Dat is niet florissant, zeker niet waar het om het Russische optreden op de Kaukasus gaat. En juist daar wortelen de verschrikkelijke aanslagen van afgelopen week. De gekozen middelen zijn zonder meer te veroordelen, maar de bezwaren van de Tsetsjenen snijden – zacht uitgedrukt – toch wel enig hout. Ik vraag me ook ten zeerste af of alle leden van de Senaat de Tsjetsjeense oorlogen zouden willen scharen onder ‘maintaining the rule of law and respect for human rights.’ Minister Verhagen is in ieder geval alvast niet enthousiast.

Deze actie is des te meer opvallend, omdat het niet de eerste keer is de relatie van Van der Linden met Rusland vragen oproept. Er was al eerder gedoe over zijn opmerkingen over vermeende discriminatie van Russen in Estland, over betrokkenheid bij een of ander zakelijk project daar en over zijn openlijke steun aan een Russische opvolger bij de Raad van Europa. Lees daarvoor bijvoorbeeld dit Volkskrant-artikel.

Met een voorliefde voor Rusland is niets mis. Maar een senaatsvoorzitter moet daar wel voorzichtig mee blijven.

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 Gerrie 05/04/2010 om 18:01

Inderdaad een opmerkelijke brief. Een land waar journalisten hun werk niet kunnen doen, demonstraties bruut uiteen worden geslagen en verkiezingen zelden eerlijk zijn, kan wel wat ‘good luck’ gebruiken als het gaat om ‘maintaining the rule of law and respect for human rights’. Verder is de brief nogal slordig: “Horrified en highly indignant” en “Our thought are with them”.

Reactie achterlaten

{ 3 trackbacks }

Vorige post:

Volgende post: