Shoot the messenger

door PWdH op 07/03/2009

in Varia

In de rubriek ‘berichten uit de provincie’: de Trompetter, huis aan huis bezorgd in Helmond e.o. heeft de columnist Jan Boltjes (69) ontslagen. Volgens Boltjes – beter bekend als Sjaak van Buren – zijn raadsleden keizers zonder kleren. ‘Ze krijgen niet alleen niets voor elkaar, ze dragen ook geen ideeën aan.’

Blijkbaar geldt dat in het bijzonder voor twee raadsleden van resp. D66 en een eenmansfractie. De eerste zou ‘een miskend intellectueel genie’ zijn en zich ‘de werkelijke auteur van alle werken van Dostojevski’ wanen. De tweede schijnt begin vorige eeuw in de raadszaal te zijn verdwaald en is vervolgens blijven hangen.

Het miskende genie liet daarop het presidium van de gemeenteraad (‘U weet wat het presidium van de gemeenteraad doet? De voornaamste taak is het opstellen van de agenda. Dat kun je natuurlijk aan de eerste de beste kleuter overlaten.’) een boze brief naar de Trompetter sturen. Die vond ook dat Sjaak te veel op de man had gespeeld en zette hem aan de straat.

Klein leed of een klassiek geval van shoot the messenger? De gemeente publiceert de officiële mededelingen in de Trompetter, maar dat heeft er niets mee te maken, aldus de plaatselijke raadsgriffier. Gelukkig bleek het Zondagnieuws bereid politiek asiel te verlenen zodat we kunnen blijven genieten van Sjaaks columns.

Mocht de Helmondse gemeenteraad hem ook daar de mond snoeren, dan kan hij altijd nog hier terecht. Of in de door Mark Rutte eigenhandig uitgeroepen vrijdenkersruimte in de Tweede Kamer natuurlijk. Overigens ben ik benieuwd of Sjaak Mark ook een keizer zonder kleren vindt.

Citaten komen uit Trouw, 6 maart 2009, p. 7. Artikel staat bij mijn weten helaas niet online.

Vorige post:

Volgende post: