Souters seat VI: call the president (001-202-456-1111)

door GB op 27/05/2009

in Buitenland

Nu Obama zijn kaarten op tafel heeft gelegd ligt het spel weer open voor iedereen. De uitdaging lijkt dan ook te zijn verschoven. Niet het achterhalen van wat er in The Oval gebeurt is nu de nationale sport, maar het doorlichten van Sotomayor. Dat gaat ver. Bijgaande foto komt niet van Hyves maar is verstrekt door het Witte Huis zelf. We zien de jonge Sonia een beetje besluiteloos met de vinger in de mond wegkijken. Bovendien staat ze met haar schoenen op de bank. Aan de US Senators om te beoordelen of zij nog wel geloofwaardig een boete kan uitdelen aan iemand die in de trein met zijn schoenen op de bank heeft gezeten. Degenen die aanvullend geïnteresseerd zijn in de vraag wat voor kinderboeken ze las en hoeveel insuline ze nu eigenlijk dagelijks inspuit, hoeven hun kwaliteitskrant niet te verlaten.

Over haar politieke opvattingen lijkt consensus te bestaan. ‘Liberal mainstream’ (WSJ) ‘moderate liberalism’ (CNN) en zelfs Fox News houdt het bij ‘moderate’: ‘Sotomayor’s opinions (…) cannot be pigeonholed as exclusively liberal or conservative.’ Dat past bij de overwegende teneur in de kranten: ze is geen vrouw van grote woorden. Haar vonnissen ‘reveal no larger vision, seldom appeal to history and consistently avoid quotable language.’

Ondertussen is de club die de Bush-benoemingen koestert langzaam op stoom aan het komen. Net zoals de Obama campagne gaat dat met hippe digitale middelen, zoals een eigen Youtubekanaal. Veel vuurwerk staat er nog niet op, daarvoor zult u eerst moeten doneren.

Of dit nu allemaal de goede kant op gaat, is de vraag. Prof. Adler in de LA Times: “It can have negative effects on the judiciary. And it could steer people away from the court who are easy to demonize.” Wat dat betreft is de Action Alert van The Judicial Confirmation Network nog beschaafd: Call President Obama and ask him to respect the Constitution by nominating someone to the Supreme Court who believes in judicial restraint. Ask him to nominate a judge who will interpret the law as a neutral umpire instead of imposing personal political preferences from the bench. Call the President at 202-456-1111. Misschien dat Jan Marijnissen even kan bellen.

Vorige post:

Volgende post: