Souters seat VIII

door GB op 30/06/2009

in Buitenland

Gisteren heeft het Supreme Court uitspraak gedaan in de zaak Ricci v. DeStefano. Daarin klagen 8 blanke en 1 hispanic brandweermannen tegen de positieve discriminatie waarvan zij het slachtoffer zijn geworden. Zij hadden namelijk meegedaan aan een examen om promotie te kunnen maken, maar de resultaten waren voor zwarte minderheden dusdanig slecht dat het stadsbestuur de test als een vorm van indirecte discriminatie aanmerkte en de resultaten terzijde schoof. Voor de rechter claimen de verliezers dat zij gediscrimineerd zijn, terwijl het stadsbestuur stelt dat het juist indirecte discriminatie heeft voorkomen. Het District Court ging mee met het stadsbestuur, en het Court of Appeals bevestigde deze uitspraak.

In dat Court of Appeals zit Sonya Sotomayor, Obama’s eerste kandidaat in voor Souters positie. Dat maakt de kwestie extra geladen. Nog voor de debatten in de Senaat zijn begonnen is het Supreme Court al aan zet. Het Supreme Court vernietigt Sotomayors beslissing uiteindelijk met een 5-4 meerderheid, met Souter bij de minderheid. Hoofdargument: de handelwijze van het stadsbestuur was alleen te billijken geweest als er een veel meer solide en feitelijke basis had kunnen worden gegeven aan de indirect discriminatoire werking van de examens. Bovendien heeft het stadsbestuur niet kunnen aangeven hoe de selectie dan had moeten plaatsvinden.

Uiteraard wordt er verder gespeurd naar de opvatting van het Supreme Court over de uitspraak in hoger beroep. Veel wordt er echter niet gevonden. De meerderheid fietst vooral heel omzichtig om de uitspraak heen omdat het ook ‘een lastige materie is’ en het recht terzake ook nog moest worden ‘gevormd’. En als vervolgens de vier liberals in het hof dissenten dan kan niet gezegd worden dat het Supreme Court een negatief stemadvies afgeeft voor Sotomayor.

Alleen Alito ligt wat meer op ramkoers. Zijn concurring wordt opgevat als het meest kritische commentaar op Sotomayors uitspraak. En bovendien lijkt het alsof hij ook Obama nog een steek onder water wil geven. De eisen van klagers ‘understandably attract this Court’s sympathy’ schrijft hij. Wil hij daarmee aangeven dat ook conservatieven de door Obama genoemde ‘empathy’ kennen? Of gaat het puur om Ricci, die wel erg zuur was omdat hij dyslexie heeft en daarom ongelooflijk hard gestudeerd had op het toch vooral theoretische examen.

Jeff Sessions, een Republikeinse senator die straks (vanaf 13 juli) Sotomayor zal gaan doorlichten heeft de uitspraak in ieder geval niet gemist: ‘This case sharpens our focus on Judge Sotomayor’s troubling speeches and writings, which indicate the belief that personal experiences and political views should influence a judge’s decision. That theory is a breathtaking departure from the proper role of the American judge and will clearly be the subject of questioning at the upcoming hearing’.

UPDATE: voor degenen die benieuwd zijn hoe dat dan werkt, met zo’n test: lees hier verder.

Vorige post:

Volgende post: