Staatsrecht in crisistijd: coalitie-afspraken bij wet

door GB op 26/03/2009

in Uncategorized

In het gedoe rondom het crisisakkoord speelt nog een merkwaardig fenomeen: de wens van Wouter Bos om zijn imago als saneerder op te poetsen met een wet. Hij begon erover tijdens zijn congres en bleek gisteravond in Pauw en Witteman nog altijd op die koers te liggen. Inhoudelijk gaat het dan om het jaarlijks terugdringen van een begrotingstekort, zulks vast te leggen bij formele wet.

Destijds wilde Bos niet tegen RTL zeggen hoe hij dat technisch voor zich zag. Had hij beter niet kunnen doen, want een paar dagen later had RTL ergens uit het Ministerie van Financiën een memo te pakken. Of die in de trein gevonden was, stond er niet bij. De hoofdconclusie van de memo luidt: als ons begrotingstekort fors oploopt krijgen we sowieso gedoe in Brussel. Dat lijkt me ook, want nadat Zalm daar jarenlang Il Duro heeft uitgehangen zal een overschrijding van het Stabiliteits- en Groeipact door Nederland niet ongemerkt passeren.

In de memo staan nog een paar andere interessante opmerkingen, namelijk het incalculeren van kritiek van de Raad van State. Die is geen voorstander van het opnemen van dit soort zaken in begrotingswetten, terwijl dat toch de meest efficiënte techniek is. Maar ach, de Raad zal hoe dan ook gaan zeuren – aldus de ambtenaren aan hun minister.

Wel een merkwaardig ding trouwens, zo’n wet. Een wet als deze lijkt me niet echt externe werking hebben, en het vestigt intern niet meer dan een inspanningsverplichting om ergens naar te streven. Bovendien kan de wet elk moment weer worden ingetrokken. Wat zou de toegevoegde waarde dan zijn?

Het lijkt me wel dat de ontwikkeling waarbij wetgeving van ‘codificatie’ verandert naar ‘modificatie’ voltooid is met deze wettelijke coalitie-afspraak. Over het dualistisch gehalte van coalitie-afspraken-bij-wet zullen we het maar niet hebben.

Vorige post:

Volgende post: