Staatsrecht in crisistijd: informatievoorziening aan de kamer

door GB op 18/04/2009

in Haagse vierkante kilometer

En nog altijd rimpelt de staatsrechtelijke vijver van de steen die de kredietcrisis erin geworpen heeft. Dit keer: een brief van de Minister van Financiën, in reactie op een motie van het lid Vendrik.
De motie in eenvoudig Nederlands: we zijn nu wel voor 220 miljard gepiepeld, kunnen we niet voortaan weten waar we het over hebben voordat we voor het blok geplaatst worden.

De brief in eenvoudig Nederlands: budgetrecht, erg belangrijk. Maar soms kan het niet anders. U krijgt het dan vlak van te voren vertrouwelijk te horen. Dus wees blij: U hoort het dus als eerste. Detail: vorige keer lukte het maar gebrekkig omdat de conference-call met de leden van de commissie om technische redenen mislukte.

Wat moeten we van dat laatste denken? Een ministerie is wel in staat om in een weekend miljarden euro’s rond te pompen, maar lukt het niet om een fatsoenlijke conference-call te houden? Ik zou eerder denken dat hier staatsnoodrecht wordt verkocht als technisch mankement. Misschien iets voor de nieuwe onderzoekscommissie.

Overigens moeten de kamerleden wel oppassen welke gevolgen het bezit van zulke beursgevoelige maar vertrouwelijke kennis heeft. Een enkel ‘geen commentaar’ volstaat niet, zeker niet van kamerleden. Minister Bos heeft eerder luidkeels in de kamer staan roepen dat er niets meer aan de hand was met Fortis nadat hij er voor net iets minder dan de helft was ingestapt, maar sinds duidelijk is dat hij toen al wist dat het onvoldoende was heeft hij een kluit woedende beleggers aan zijn broek hangen. Vendrik is dus gewaarschuwd.

1 BvdL 21/04/2009 om 09:23

Ik neem aan, dat de voorvechters van het dualisme het van harte toejuichen wanneer de regering er van afziet een select clubje uit de kamer te betrekken bij de besluitvorming? Of gelden dan andere normen?

Vorige post:

Volgende post: