Staatsrecht in crisistijd: ING-noodwet

door GB op 02/12/2011

in Haagse vierkante kilometer, Uitgelicht

Post image for Staatsrecht in crisistijd: ING-noodwet

De Enquêtecommissie De Wit heeft voor het staatsrecht zijn nut al wel bewezen. Na alle schade die de crisis al heeft aangericht in het staatsrecht (liegen tegen het parlement, irrelevant maken van het begrotingsrecht, shortselling verbieden zonder grondslag) blijkt het echte werk nog op de plank te hebben gelegen: een noodwet om ING overnight te nationaliseren. Dat werd onthuld door een dompteur van Financien:

Het blijft een beetje onduidelijk wat het staatsrechtelijke draaiboek voor die wet was. Hij ‘lag klaar om door Beatrix getekend te worden.’ Dat suggereert dat we het dus – voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog – weer zouden meemaken dat er wetten in het Staatsblad verschijnen die niet door de Staten-Generaal zijn goedgekeurd. Dat is ook zoals de Volkskrant het oppikt: het zou allemaal zonder het parlement zijn gegaan.

De NOS denkt, blijkens het fimpje, dat die wet ‘snel door het parlement’ had moeten worden geduwd. NRC is een beetje onduidelijk. Weliswaar moest het voorstel ‘direct naar Beatrix’, maar ook de Kamers moesten ‘op korte termijn instemmen.’ Daar lijkt een soort conference-call-achtig scenario achter te zitten. Alle woordvoerders worden gebeld terwijl de Secretaris-Generaal al naar het Paleis fietst met de wet in de achterzak.

Hoe dan ook: dit vraagt om opheldering. Om niet te hoeven afwachten of de Commissie De Wit dit soort kwesties gaat uitdiepen heb ik de tekst van de ontwerpwet en het advies van de Raad van State maar vast gewobt. Ben benieuwd of het loskomt. Het staatsrecht is flexibel genoeg om een hoop op te vangen, maar dan willen we wel weten waar het precies om gaat.

1 JAdB 02/12/2011 om 10:16

Goed idee, die Wob!

2 Henk 02/12/2011 om 10:37

Er leg van alles op de plank:

http://lexius.nl/noodwet-financieel-verkeer

3 Robert-Jan van Ette 05/12/2011 om 23:18

Publiceer je het WOB verzoek nog?

4 GB 05/12/2011 om 23:33

Is dit een verzoek om openbaarheid?

5 Robert-Jan van Ette 06/12/2011 om 19:58

Natuurlijk! Of moet ik je wobben?

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: