Staatsrecht in crisistijd: liegen in de kamer

door GB op 11/03/2009

in Haagse vierkante kilometer

Er bestaat zoiets als ‘talking the economy down’. (Voor WestWingWatchers: het verbod om het R-woord uit te spreken) Om die reden stond Balkenende ons wekenlang uit te leggen hoe makkelijk Nederland de crisis zou kunnen overleven. Totdat die boodschap niet meer houdbaar was, en werd overgeschakeld op het scenario Jaren-30 waar we nog altijd in zitten. In de hoop, wellicht, dat ingrijpende maatregelen nog enig draagvlak krijgen.

In crisistijd wordt er echter nog meer getalkd. Bijvoorbeeld: talking the parliament silent. Zoals Bos deed toen hij een minderheidsbelang in Fortis had genomen en de kamer verzekerde dat Fortis daarmee gered was. Terwijl ondertussen over een volledige overname onderhandeld werd. Bos kwam er mee weg. ‘We moeten de crisismanager zijn werk laten doen’ was de gedachte.

Maar er zit nog een staartje aan dit verhaal. Terwijl de kamer rustig ging slapen week een aantal zenuwachtige beleggers uit naar Fortis. De minister van Financien himself had immers verzekerd dat het goed zat. Deze beleggers gingen fors het schip in toen Bos de holding leegkocht. Hun aandeel, voor de ingreep 5,42 euro, was nadien 1,20 waard.

Wat doet men in zo’n geval: een procedure tegen de Staat. Ongetwijfeld zal het vertrouwensbeginsel mede grondslag van de vordering zijn. Mogelijk krijgen we dus antwoord op de vraag of een burger er gerechtvaardigd op mag vertrouwen dat een minister het parlement niet snoeihard voorliegt. Ben benieuwd.

Vorige post:

Volgende post: