Staatsrecht Senator Stemwijzer: GroenLinks

door Redactie op 27/02/2011

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Staatsrecht Senator Stemwijzer: GroenLinks

GroenLinks heeft op dit moment niet echt een senator met een scherp staatsrechtelijk profiel. Britta Böhler is meer van het strafrecht en Tineke Strik meer van het migratierecht. De top tien van de kandidatenlijst zal daar geen verandering in brengen. Slechts met enige moeite valt er her en der nog een staatsrechtelijk randje te ontwaren. Zo hebben we daar oud-Tweede Kamerlid Marijke Vos. Ze weet alles van het niet nemen van politieke verantwoordelijkheid naar aanleiding van de Probo Koala-affaire en deed het niet al te best als wethouder in Amsterdam. Daarentegen heeft ze wel ervaring als voorzitter van een parlementaire enquêtecommissie, wat met de plannen van de huidige ChristenUnie-senaatsfractie goed uitkomt. Kandidaat Brechtje Paardekooper, die iedere keer weer komt aanzetten met een manifest ‘slow sex’,  zal zich wellicht ontpoppen tot een groot kenner van de doorgaans ellenlange grondwetsherzieningen. Maar het blijft behelpen. Oorspronkelijk had de kandidaatstellingscommissie zelfs Harry Borghouts nog uit de vangrail getrokken, maar het GroenLinks-congres had toch wat moeite met zijn rol bij de Landsbanki- en ABP-affaires, waarop Borghouts zich terugtrok. Oud-wethouder te Leiden en huidige senator Jan Laurier had het gewaagd vorige keer met voorkeurstemmen gekozen te worden en zijn zetel nog aan te nemen ook, dus Laurier is exit met een negende plaats.

Leden van Provinciale Staten die op zoek zijn naar het serieuze staatsrechtelijke werk op de lijst van GroenLinks moeten uitwijken naar Han Warmelink op plaats 13. Hij is universitair hoofddocent staatsrecht in Groningen. Volgens de kandidaatstellingscommissie heeft Han ‘meer politieke ervaring’ nodig, en zet ze hem daarom op een onverkiesbare plaats. Onbegrijpelijk en onterecht. Warmelink is gepromoveerd op ‘Parlement en Begroting’ en is dus broodnodig als de Eerste Kamer via de begroting politiek wil gaan bedrijven.

Bovendien is Warmelink een staatsrechtjurist die zich in het publieke debat mengt. In de discussie of Wilders nu wel of niet een fascist genoemd kan worden schreef ook Warmelink een stukje op de opiniepagina. Grote verdienste daarvan was dat hij de discussie naar een andere vraag probeerde te trekken: de houding van de PVV ten opzichte van de parlementaire democratie. Warmelink knoopte er meteen ook maar even een forse beschuldiging aan vast:

Wilders is wel degelijk politiek elitair in zijn ambivalente houding jegens de parlementaire democratie. Hij gebruikt het vehikel democratie om zijn doelen te bereiken, maar liefde voor de parlementaire democratie valt hem niet verwijten. Als hij zonder democratie kan, doet hij dat!

Argumenten voor zijn beschuldiging geeft hij in het korte opiniestukje niet. Dat moet hij dan maar doen als hij in de Senaat zit. Op het laatste GroenLinks congres regende het creatieve leuzen. Hierbij die van ons: stem op Han, gewoon omdat het kan!

Vorige post:

Volgende post: