Staatsrechtconferentie 2010: de Grondwet

door Redactie op 07/10/2010

in Uitgelicht, Varia

Op 3 december 2010 vindt de jaarlijkse Staatsrechtconferentie plaats in Tilburg. Het thema sluit aan bij de werkzaamheden van de Staatscommissie Grondwet: ‘Functie en betekenis van de Grondwet, een dialogisch perspectief’. De conferentie zal het thema ruimer opvatten dan enkel het rapport van de Staatscommissie. De organisatie wil het debat over de functie en betekenis van de Nederlandse Grondwet verlevendigen door het te koppelen aan actuele staatsrechtelijke discussies over onder andere transnationalisering en rechterlijke dialogen.

De dag begint met een plenair gedeelte, waar mr. Wilhelmina Thomassen (voorzitter Staatscommissie Grondwet) en em. prof. dr. Herman van Gunsteren (emeritus hoogleraar Politieke Theorieën en Rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden) als keynote-sprekers zullen optreden.

Hierna wordt opgesplitst in de volgende workshops:

(1) Constitutionalisering en de burger (met bijdragen van drs. Karin van Leeuwen en prof. mr. Willem Witteveen)

(2) Het ‘hoe’ van constitutionele toetsing in Nederland (met bijdragen van prof. mr. Roel Schutgens en dr. Gerhard van der Schyff)

En vervolgens:

(3) De Grondwet in transnationale context (met bijdragen van mr. Anamarija Kristic en dr. Elaine Mak)

(4) Rechterlijke dialogen en de Grondwet (met bijdragen van mr. Jurgen de Poorter en prof. mr. Jan Vranken)

Vervolgens wordt de dag afgesloten met een plenaire paneldiscussie en een borrel, aangeboden door de Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Inschrijven voor de conferentie kan tot vrijdag 5 november 2010 via www.staatsrechtconferentie.nl. Op de website is ook meer informatie over het programma te vinden. Iedereen die zich inschrijft, krijgt naderhand ook de conferentiebundel toegestuurd.

Vorige post:

Volgende post: