Staatsrechtdag voor promovendi en jonge juristen 2012

door MD op 20/04/2012

in Varia

Datum: 21 juni 2012
Plaats: Turftorengebouw, zaal T1, Groningen (ingang aan de Uurwerkersgang, klik hier voor de locatie)
Tijd: 13.30 ontvangst
Aanmelding: stair@rug.nl (tot 11 juni 12 uur)

 

In hoeverre moet de rechter het recht vormen of dat aan de wetgever, het bestuur of zelfs maatschappelijke organisaties overlaten? Deze klassiek-staatsrechtelijke vraag staat opnieuw sterk in de belangstelling van politici en juristen. De stevige kritiek die de laatste tijd op ‘D66-rechters’ en op het EHRM gehoord wordt wekt de indruk dat rechters hun taak veel te breed zijn gaan opvatten en ze ‘terug in hun hok’ moeten. Aan de andere kant wordt juist vaak betoogd dat zij het laatste bastion voor een rechtvaardige samenleving zijn. Zij zouden zich vooral niet moeten laten leiden door de wispelturigheid van de politieke arena, maar zich autonoom moeten concentreren op dat waar ze goed in zijn: rechtvaardige uitspraken doen. Is anno 2012 de positie van de rechter aan herijking toe of juist niet? Wie zou volgens ons, jonge staatsrechtjuristen, het laatste woord moeten hebben in de Nederlandse rechtsorde? Is dat de wetgever of moeten andere (staats)organen deze taak uitoefenen?

De staatsrechtdag voor promovendi en jonge juristen, die op donderdag 21 juni in Groningen plaatsvindt, reflecteert vanuit verschillende invalshoeken op deze vragen. Het thema is de staatsrechtelijke positie van de (Europese) rechter. Het zal door verschillende preadviseurs vanuit drie invalshoeken worden belicht (klik op de titel voor een abstract; in een later stadium worden de papers online gezet).

Straffen: de uitvoerende macht als de nieuwe rechterlijke macht?!
(Marjolein den Uijl, RUG)

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens als hoeder van de rechtsstaat?
(Paulien de Morree, UU)

Wie zijn zij, dat zij dit doen mogen? Grondrechtenbescherming door de (internationale) rechter.
(Geerten Boogaard, UvA & Jerfi Uzman, UL)

Iedereen die zich jong voelt is van harte uitgenodigd. U kunt zich tot maandag 11 juni 12.00 uur aanmelden via stair@rug.nl.
Het programma vindt u hier (pdf).

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 MD 25/05/2012 om 14:25

Om organisatorische redenen is de locatie van de Staatsrechtdag voor promovendi en jonge juristen aangepast. De nieuwe locatie is: Turftorengebouw, zaal T1, Groningen (ingang aan de Uurwerkersgang)

Reactie achterlaten

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: