Stelletje voorladers!! Voorkruipen bij de voorverkiezingen

door FTG op 31/01/2012

in Buitenland, Uitgelicht

Post image for Stelletje voorladers!! Voorkruipen bij de voorverkiezingen

Bij de voorverkiezingen in New Hampshire werden afgelopen januari 12 afgevaardigden verdeeld voor het Republikeinse Congres waar uiteindelijk de republikeinse presidentskandidaat gekozen wordt. Maar gezien het aantal inwoners zou New Hampshire eigenlijk recht hebben op 23 afgevaardigden. South Carolina mag 25 afgevaardigden sturen, terwijl dat er eigenlijk 50 zouden moeten zijn. Bij de voorverkiezingen vandaag in Florida, gaat het om 50 afgevaardigden, terwijl het er eigenlijk 99 zouden moeten zijn. Dit is het gevolg van een straf die het Republican National Committee (RNC) die staten heeft opgelegd wegens voorkruipen bij het houden van de voorverkiezingen. Dat voorkruipen wordt Frontloading genoemd

Voorverkiezingen worden niet op één dag gehouden, maar worden verspreid over het jaar. Deels omdat dit historisch zo gegroeid is, maar deels ook om kandidaten die over minder geld, macht en bekendheid beschikken ook een kans te geven. Mensen zijn minder snel geneigd om op onbekende kandidaten te stemmen en sponsors zijn evenzeer minder geneigd om geld te geven aan minder bekende kandidaten. Voor dat soort kandidaten is het met hun beperkte middelen dus onmogelijk om in alle staten tegelijkertijd campagne te voeren. Zij zijn dan min of meer kansloos. Maar zij kunnen soms wel met een realistisch budget in één staat campagne voeren. Mochten ze het daar goed doen, dan krijgen ze daardoor als kandidaat meer statuur. Dat zal meer donaties met zich mee brengen, zodat ze in de volgende staat nog intensiever campagne zullen kunnen voeren. Het spreiden van de voorverkiezingen helpt dus de underdog.

Om het resultaat enigszins representatief te houden, is het belangrijk dat de vroege staten zorgvuldig uitgezocht worden. Als de eerste tien staten allemaal New England staten zouden zijn, dan krijg je een ander resultaat in vergelijking met de situatie waarin de eerste staten zuidelijke staten zouden zijn. Vandaar dat de RNC centraal vaststelt welke staten op welke datum een voorverkiezing hebben (de DNC doet dat ook, maar bij de democraten spelen de voorverkiezingen dit jaar geen rol).

De afzonderlijke staten hebben er echter voordeel bij om zo vroeg mogelijk hun voorverkiezingen te houden, omdat dat een vroege primary of caucus meer invloed geeft op de uiteindelijke uitslag dan een latere. Bovendien genereert een vroege voorverkiezing veel meer publiciteit. Sommige staten negeren dus de door de partij vastgestelde kalender en vervroegen hun voorverkiezingen om eerder te zijn dan andere. Dat heeft weer tot gevolg dat sommige van de door de GOP wel vroeg geplaatste staten hun voorverkiezingen op hun beurt eveneens vervroegen om toch eerder te blijven. Sommige staten, zoals New Hampshire, hebben zelfs wetgeving die verplicht hun voorverkiezingen te vervroegen als hun officiële positie als vroege staat daardoor in gevaar komt. Dit alles dreigt dus een opeenstapeling van heel vroege voorverkiezingen te veroorzaken.

De GOP probeert via de “Rules of the Republican Party” frontloading te voorkomen. Het vernieuwde artikel 15(b).1 bepaalt daartoe: “No primary, caucus, or convention to elect, select, allocate, or bind delegates to the national convention shall occur prior to the first Tuesday in March in the year in which a national convention is held. Except Iowa, New Hampshire, South Carolina, and Nevada may begin their processes at any time on or after February 1 in the year in which a national convention is held …”

Omdat sommige staten zich daar echter niet aan houden, is in artikel 16(a) een aantal sancties gesteld: “If any state or state Republican Party violates The Rules of the Republican Party relating to the timing … the number of delegates to the national convention from that state shall be reduced by fifty percent (50%) … ”

Staten zoals Florida, New Hampshire en South Carolina vinden het houden van vroege voorverkiezingen echter belangrijker en nemen deze sanctie dus voor lief.

Foto: http://www.flickr.com/photos/gageskidmore/

Vorige post:

Volgende post: