Stemmen op het eerste gezicht

door SV op 17/11/2009

in Varia

Goed nieuws voor de schrijvers op dit blog met een politieke carrière: hoewel een ‘goed’ gezicht helpt bij verkiezingen, geeft het bijna nooit de doorslag. In een race tussen twee kandidaten scheelt het 0-4% van de stemmen. Voor de reeds beëdigde CDA’ers onder hen is er nog beter nieuws. Een goed gezicht geeft geen extra voordeel als de kandidaat geen nieuwkomer is (mogelijk omdat de gevestigde namen ook ooit nieuwkomers waren). Het voordeel is beperkt als kiezers sterker partijgebonden zijn.

Onderzoekers van de University of California onderzochten de invloed van een goed gezicht op verkiezingen. De onderzoekers hebben gezichten gerangschikt op de mate waarin studenten een gezicht als competent beschouwden. Facial competence is niet gelijk aan knap, zoals blijkt uit het meest competente gezicht in de dataset (senator John Thune, afbeelding).

Naast de hiervoor genoemde resultaten vonden de onderzoekers dat in de strijd om een hevig bevochten district betere gezichten worden ingezet. Dit lijkt mij de meest interessante conclusie. Het betekent immers dat facial competence niet slechts kan worden vastgesteld in een groot statistisch onderzoek naar eerste (onbewuste) reacties. Partijleiders kunnen blijkbaar ook al dan niet bewust een goed gezicht selecteren. Wie identificeert het meest competente gezicht in de Nederlandse politiek?

1 BvdL 17/11/2009 om 10:32

Het antwoord op de opgeworpen vraag lijkt me duidelijk: de beëdigde CDA'er mr. Ernst Hirsch-Ballin, Minister van Justitie.

2 Gary Avercamp 18/11/2009 om 15:04

Wie is die creep op de foto?

Vorige post:

Volgende post: