Stevens’ pensioen: wat gaat Kennedy doen?

door GB op 11/04/2010

in Buitenland

Er vertrekt weer een rechter uit het US Supreme Court, dus gonst het op de Amerikaanse blogs van de namen van potentiële kandidaten en van conservatieve oorlogsretoriek. Maar het court-watchen wordt in Amerika ook op een veel hoger niveau beoefend, bijvoorbeeld op het onvolprezen SCOTUSblog. Dat bezon zich bijvoorbeeld op de positie van Kennedy, na het vertrek van Stevens. Waarom hebben wij eigenlijk niet zo’n blog over onze Hoge Raad?

Justice Kennedy is de zwevende rechter van het Hof. Hoewel hij meer conservatief dan progressief is, helpt hij met enige regelmaat de progressieven aan een meerderheid. Daartoe werd hij vaak overgehaald door rechter Stevens, die nu vertrekt. Dat kán dus betekenen dat Kennedy vaker met de conservatieven mee gaat stemmen en het Hof dus naar rechts buigt. Als Kennedy echter met de progressieven meegaat dan helpt hij hen niet alleen aan meerderheid maar is hij tevens de oudste rechter van dat blok. Daarmee is hij de ‘assigning judge’: degene die bepaalt wie de uitspraak mag schrijven. Hij mag het ook zelf doen.

Bot gezegd heeft Kennedy na het vertrek van Stevens dus de keuze tussen ofwel aansluiten bij de conservatieven om daar te tekenen bij het kruisje ofwel aansluiten bij de progressieven en dan ‘speaking for the Court’ de rechtsvorming zelf ter hand nemen.

Waarom er in Nederland nog geen HRblog is? Wellicht mede omdat dit soort analyses van een ander perspectief op de rechter getuigen dan hier tot nog toe te doen gebruikelijk is.

Vorige post:

Volgende post: