Te kort met de PVV

door Redactie op 01/07/2010

in Haagse vierkante kilometer

‘Mijn conclusie is dat een parlementair meerderheidskabinet van VVD, PVV en CDA niet mogelijk is.’ Aldus sprak informateur Rosenthal na slechts vier dagen formatiearbeid. Maar is die coalitie daarmee ook afdoende onderzocht?

De eerste vier dagen lieten een soort spookformatie zien. Het ging vooral over de vraag wie wanneer bij de informateur zou verschijnen, en vooral: wie daar verder wel of niet bij zou zijn. Inhoudelijk zijn we in een week tijd geen bal opgeschoten.

De setting die zich aftekende was dat Verhagen weigerde om aan tafel te komen zitten bij Rutte en/of Wilders. PVV en VVD moesten eerst maar eens kijken of ze het op een aantal los genoemde inhoudelijke punten eens zouden worden, en dan zou hij later wel zien of hij aanschoof, aldus Verhagen. Hij noemde steeds het punt van de etnische registratie, met dank aan Humberto Tan die er na de verkiezingen als eerste achter kwam dat dat in het programma van de PVV werd aangemeld.

Dat was een tamelijk opzichtige poging de zwarte piet bij zijn partij weg te schuiven. Rosenthal legde er zich echter wel erg makkelijk bij neer dat CDA-voorman Verhagen weigerde aan tafel te komen bij zijn collega’s. Had hij het Verhagen niet wat moeilijker kunnen maken? Als de informateur de coalitie serieus had willen onderzoeken, had hij bijvoorbeeld een poging kunnen doen om, één op één met Wilders, eens te peilen wat deze nou werkelijk meende van de meest radicale onderdelen uit het PVV-programma. Dat had hij vervolgens naar buiten kunnen brengen, om dan Verhagen te vragen of die nog steeds weigerde aan tafel te komen met zijn twee collega’s. Door zoiets na te laten maakte hij het Verhagen niet al te moeilijk om te blijven weigeren te komen.

Omgekeerd zette hij het daarmee voor Wilders de deur wagenwijd open om tot aan de Statenverkiezingen van maart te gaan roepen: “het CDA heeft de stekker eruit getrokken, daardoor is de PvdA aan tafel gekomen”: we kunnen het verhaal tot de volgende verkiezignen alweer uittekenen. Daarmee is de kans aanzienlijk dat de PVV-ers straks ook in groten getale de bankjes van de deftige Eerste Kamer zullen bevolken.

Had het anders gekund? Rosenthal heeft in elk geval een harde kennismaking met het informateursambt gehad. Maar waarom houd ik het gevoel dat een andere informateur van VVD-huize, bijvoorbeeld Korthals Altes die vaker met het bijltje gehakt heeft, meer succes had kunnen hebben? Misschien komt dat wel doordat Rosenthal toch te dicht bij Rutte staat.

Peter Bootsma

Vorige post:

Volgende post: