The noble Lords ook op de barricaden

door GB op 23/11/2010

in Buitenland, Uitgelicht

Nederland is niet het enige land waar de Eerste Kamer af en toe zijn politieke rug recht; in het Verenigd Koninkrijk hebben de noble Lords weer eens van zich laten horen.

Het ging over de zogenaamde ID-card, die door Labour was ingevoerd maar door de nieuwe coalitie meteen weer werd afgeschaft. 12.000 Britten zouden achterblijven met een waardeloze ID-card waar ze wel 30 pond voor hadden betaald. Dat was de Lords te gortig. Het amendement voor compensatie kwam uit de Labour-hoek, maar kon ook op sympathie rekenen van de LibDems. De doorslag werd echter gegeven door de Crossbenchers, na de hervormingen in het Hogerhuis een substantiele groep Lords. 51 van hen stemden voor het amendement, slechts 8 tegen. Daarmee kwam de uitslag op 220 tegen 188; amendement aangenomen. Het woord is nu aan de Commons, die dit amendement nog moeten ondersteunen.

Voor de echte die-hards heeft de BBC het volledige debat op internet gezet (stemming na ongeveer een uur, dan drommen de Lords hun stemhokken in). Voor de nog meer gespecialiseerde liefhebbers: de Hansard.

Op de blog van Lord Norton ontspon zich een discussie over de manieren waarop de regering deze Cross Benchers kan omzeilen. Een van de manieren is het benoemen van nieuwe Lords in het eigen voordeel – wat deze regering van plan is – en het tweede is het rekken van het debat. In Amerika een wapen van de oppositie, hier kan het in het voordeel van de regering uitwerken. Anders dan de wel aan een partij gelieerde Lords is er bij de Cross Benchers namelijk geen Chief Whip (‘the Captain of the Gentlemen-at-Arms, the Government Chief Whip) beschikbaar om de stemmen nog tot de stemming in het gebouw te houden. Het debat rekken totdat voldoende verveelde Cross Benchers vermoeid in hun mand zijn gekropen kan dus lonen.

Dat hebben we in onze Senaat dan weer beter geregeld. Daar wordt in de regel de week erop pas gestemd.

1 JU 23/11/2010 om 15:17

Heb het helemaal niet gevolgd dus heb geen idee hoor, maar klinkt dit niet een beetje als een ‘wrecking amendment’ van Labour? Een amendement waarvan men weet dat de Commons er nooit mee zullen instemmen waardoor de kans groter wordt dat de regering het hele wetsvoorstel laat zitten. Kan me voorstellen dat de regering nu echt niet zit te wachten op allerhande compensatieregelingen.

2 Bram 23/11/2010 om 21:21

De coalition government heeft afgelopen vrijdag 54 nieuwe peers bekend gemaakt. 27 hiervan Conservative, 15 Liberal-Democrat. Ze hebben dus de optie van uitbreiding van de House of Lords al ter harte genomen.

Voor de volledigheid: 10 Labour peers, 1 voor Plaid Cymru en maar 1 crossbencher!

Vorige post:

Volgende post: