Tjielp? (deel II)

door LD op 28/03/2009

in Varia

Berend de Bonte van het Nederlands Biografisch Archief heeft er de brui aan gegeven. Twee weken terug informeerden we u dat deze parlementair historicus in het kader van de boekenweek bezig was met het schrijven van een boekje over bewindspersonen met dierennamen. Dat bleek echter allemaal niet van een leien dakje te gaan. Berend heeft de opdracht daarom teruggegeven, maar noch het Nederlands Biografisch Documentatiecentrum, noch het Parlementair Centrum voor Biografisch Onderzoek, noch het Biografisch Archief Nederland, het Centrum voor Nederlandse Parlementaire Biografie, het Nederlands Biografen-collectief, het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis of Prem Radhakishun bleken bereid de klus over te nemen.

Gelukkig bleek Bert van den Braak van het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden de reddende engel. Vorige week vrijdag gingen we even bij hem langs om naar de voortgang van het project te vragen. We schrokken nogal toen we zijn werkkamer binnenliepen: het leek wel alsof Attila de Hun op bezoek was geweest! De vloer van het statige vertrek was bezaaid met paperassen, boeken en tijdschriften, tientallen theezakjes stonden weg te rotten in de gootsteen, de prullenbak was overvol met lege blikjes energiedrank en de telefoon lag naast de haak. Enkele ratten waren reeds bezig zich tegoed te doen aan de restanten pizza Margherita en bami goreng die in hun respectieve kartonnen bakjes lagen schimmel te vergaren. En ondertussen was Bert zelf nergens te bekennen. Bij nadere inspectie troffen we hem trillend en bevend onder zijn bureau aan, hevig transpirerend en met ogen die bijna uit hun kassen puilden.

Gelukkig bleek Bert bereid een toelichting te geven. “Ja, wat een klus zeg, zelfs het schrijven van een proefschrift ging me beter af! Ik ging dus vol goede moed aan de slag, en voegde de ministers Bot en Zeevalking toe, maar die keurde mijn baas Joop van den Berg resoluut af. Een ‘bot’ is immers niet ondubbelzinnig een beest, en een ‘zeevalk’ bestaat helemaal niet! Het aantal bewindslieden met dierennamen leek toen wel heel klein te worden, dus toen stelde Joop voor om dan maar over ministers, staatssecretarissen én kamerleden met een dierennaam te schrijven. Ik ging akkoord, en dat had ik dus nooit moeten doen. Want er ging me toch een beerput open, no pun intended….”

Bert neemt even een slokje van zijn Red Bull.

“Want ja, in het begin ging dat natuurlijk lekker. Ik voegde Hengst toe, en Koetje (die telt zelfs twee keer!), en De Haas, en met Leeuw en Leeuwen kon ik ook een heleboel, net als met varianten van Beer. Natuurlijk mocht Teckel in het rijtje niet ontbreken. Toen ik Van Erp Taalman Kip had gevonden, had ik zelfs een minister die Berend niet had gevonden. Ik was euforisch! Maar ja, toen kwamen de problemen….. Is het nou Koekoek of Koekkoek? Teef kan natuurlijk nog door de beugel, maar geldt dat ook voor Teeven? Helemaal vast liep ik bij Jacques de Kadt uit Oss. Tsja, en toen was de deadline al verstreken en had ik nog niets wat ook maar enigszins toonbaar was…. Vreselijk.”

Geeft niets, Bert. Volgend jaar is er weer een boekenweek. En in 2036 is het thema vast weer ‘dieren’.

Vorige post:

Volgende post: