Tourblog III: Niki Terpstra is de Hilbrand Nawijn van de derde etappe

door WvdW op 04/07/2011

in Varia

Post image for Tourblog III: Niki Terpstra is de Hilbrand Nawijn van de derde etappe

Bijdragen over het verband tussen wielrennen en politiek kunnen op een gegeven moment niet verstoken blijven van Joop Atsma. Deze huidige staatssecretaris staat bekend als fervent wielerliefhebber en bekleedde in het verleden verschillende bestuursfuncties in het Nederlandse wielerwereldje. In zijn jaren als Kamerlid bleek bovendien dat Joop iets van Tourlogica wist te gebruiken in zijn Kamerwerk.

Dat zit zo: sinds jaar en dag eindigt een groot aantal etappes in de eerste week van de Tour in een massasprint. Het parcours is redelijk vlak, de sprinters zijn nog fris (de bergetappes moeten immers nog komen) en hun arsenaal aan knechten is nog compleet. Het op touw zetten van een ontsnapping is in deze fase van de Tour dan ook hoogst zelden te verzilveren in een etappeoverwinning. Waarom sommige renners dan toch zo gek zijn een dergelijke ontsnapping te proberen? Simpel: publiciteit. Omdat de regisseur tijdens een vlakke etappe op een gegeven moment alle interessante kerktorens en alle indrukwekkende huisvlijt al twintig keer in beeld genomen heeft, blijft er voor hem weinig anders over dan urenlang het ploeterende kopgroepje te laten zien. En omdat wielrenners zo langzamerhand fietsende reclamezuilen zijn, is het een betrekkelijk eenvoudige manier om de sponsors – en daarmee de ploegleiders – tevreden te houden.

Als wielrenner – zeker als thuisrijdende Franse wielrenner – kun je op een dergelijke manier behoorlijk naam maken voor jezelf. Vraag maar aan Thomas Voeckler. De reputatie van deze meest mediageile renner van peloton, is inmiddels zodanig gegroeid dat de camera’s hem zelfs weten te vinden als hij achteraan het peloton bungelt, waardoor hij nu niet meer met wanhopige ontsnappingen mee hoeft en zowaar kan laten zien dat hij op goede dagen een begenadigd wielrenner is.

Ziehier het carrièreplan van Joop Atsma. De hoeveelheid proefballonnetjes die hij gedurende zijn kamerlidmaatschap heeft opgelaten, is schier ontelbaar en eindresultaten zijn daarbij nauwelijks relevant. Dat hoeft ook helemaal niet. Een proefballon is eigenlijk een manier om voor het peloton uit te rijden, zoveel mogelijk publiciteit te pakken en zo je eigen naam te promoten en je partij tevreden te houden. Het leverde Thomas Voeckler de vestiging van zijn naam als topwielrenner op; Joop Atsma scoorde een staatsecretariaat.

Bouet en Delage, de twee Fransen in de kopgroep van vandaag, hopen in de toekomst misschien zo hun naam te vestigen. De vraag is wel: wat deden renners die hun naam al hebben gevestigd in vredesnaam in dat groepje? Onze eigen Niki Terpstra heeft in zijn nog niet al te lange carrière al een behoorlijk palmares bij elkaar gefietst en als je al een gevestigde naam bent, hoef je toch geen proefballonnetjes meer op te laten? Joop Atsma snapt dat en houdt zich tegenwoordig redelijk gedeisd. Ministers en staatssecretarissen hebben immers geen proefballonnetjes meer nodig, zij kunnen hun maatregelen simpelweg uitvaardigen.

Of is dat een te simpele voorstelling van zaken? Er was inderdaad ooit een Nederlandse minister wiens ster in korte tijd rees en die het – zelfs als minister – nodig vond allerlei absurde voorstellen te doen om ze vervolgens weer in te trekken. Niki, zou je je alsjeblieft op wat zinvoller ontsnappingen willen richten. Voor je het weet sta je aan ladderzatte pubers en studenten voor te doen hoe ze moeten jumpstylen.

1 JADB 05/07/2011 om 09:03

Alle lof voor Nikki Terpstra, maar zo ongelooflijk lang is die lijst van palmares ook weer niet. Doe nog maar een proefballonnetje!

2 WvdW 05/07/2011 om 11:03

Nou, voor een jonge renner is het eigenlijk best indrukwekkend. Afgezien van een handvol echte veelwinnaars, wint een gemiddelde wielrenner in zijn carrière niet zo veel. Zelfs oude rotten in het vak, zoals bijvoorbeeld Karsten Kroon, komen maar met moeite aan zo’n lijstje. Maar je hebt gelijk, proefballonetjes oké, ik zou ze alleen bewaren tot de laatste anderhalve week… als de sprinters al naar huis zijn.

Vorige post:

Volgende post: