Tourblog IX: Roulerende coalities

door WvdW op 13/07/2011

in Varia

Post image for Tourblog IX: Roulerende coalities

Omdat het aantal mogelijke massasprints afneemt en het hooggebergte nadert, was het te voorspellen dat veel sprinters hun zinnen hadden gezet op de etappe van vandaag. Een kopgroep vol stijfkoppige hardrijders dacht daar wellicht anders over, maar op twee kilometer voor de finish was het voorbij en moest uiteindelijk ook Lars Boom capituleren. Spannend? Mwah, in het verleden lieten sprintersploegen het vaak zelfs op de laatste paar honderd meter aankomen.

Dat de sprinters er zin in hadden, was al de hele dag zichtbaar. Vertegenwoordigers van maar liefst zes verschillende ploegen – Europcar van klassementsleider Voeckler, alsmede HTC Highroad, Omega Pharma Lotto, Sky, Garmin Cervélo en Lampre – reden aan kop van het peloton. Dat is nog eens coalitievorming. Al moet gezegd worden dat coalities in wielrennen vaak nog instabieler zijn dan die in de politiek. Ze zijn het beste te vergelijken met minderheidskabinetten, maar dan met echt wisselende allianties en zonder op voorhand afgegeven gedoogsteun.

Een nieuwe etappe, nieuwe bondgenootschappen, zo lijkt het devies. Zo fel als Omega Pharma Lotto gisteren het treintje van tegenstrever Cavendish liet ontsporen (hier vanaf 1.15), zo gebroederlijk staken ze elkaar vandaag een handje toe. Op een stuk van een kleine tien kilometer vlak voor het einde van de etappe na – bij naderende verkiezingen willen coalitiepartners ook nog wel eens wat verder van elkaar verwijderd raken – was dit het stramien van deze dag.

Omdat de belangen in de bergen weer volledig anders liggen dan op het vlakke, is het morgen afwachten welke coalities aan de oppervlakte zullen komen. Gesink en Contador rijden allebei op kleine achterstand in het klassement. Wie weet slaan beide bankploegen de komende dagen de handen wel ineen, om elkaar wellicht een paar dagen later weer als bakstenen te laten vallen.

Coalitievorming in het wielrennen mag dan instabiel zijn, het heeft op haar politieke equivalent voor dat het vrij snel gebeurt, zelfs als daarbij Belgische ploegen betrokken zijn. Er trekt doorgaans geen bonte stoet aan adviseurs en informateurs voorbij en het is niet nodig de gemaakte afspraken tot 5 cijfers achter de komma te laten doorrekenen. Dat kan ook niet, want anders zijn de aanvallers gevlogen. Waar een beetje externe druk al niet goed voor kan zijn! Bovendien worden coalities in relatief grote openbaarheid gevormd, hoewel het peloton in de vorm van ploegleiderswagens en ‘oortjes’ natuurlijk ook nogal wat mobiele achterkamertjes kent. Maar daarover een andere keer ongetwijfeld meer.

Overigens zijn er ook altijd ploegen die categorisch weigeren mee te doen aan het vormen van wisselende coalities. Deze ploegen – laten we ze de volgers van de lijn-Roemer noemen – voelen er doorgaans weinig voor concurrenten als Cavendish in een zetel naar de finishlijn te brengen. Liever sturen zij mensen in de aanval. Hoewel dergelijke vluchten vaak zonder resultaat zijn – in letterlijk Duits een Irrgang? – heeft de aanval zo nu en dan succes. Als dat succes onverhoopt uitblijft en de coalitie de aanvallers tot de orde roept, kan er altijd nog worden meegesprint met sprinters uit de tweede lijn. In het allerslechtste geval is er weer wat publiciteit gescoord. Verder zijn er ook ploegen die niet echt aanvallen, maar normaliter ook niet in een coalitie stappen (tot voor een paar jaar respectievelijk een paar maanden geleden aan te duiden als de lijn-Slob of de lijn-Van der Staaij). Deze ploegen houden zich op hun eigen manier bezig met een ander, vaak langetermijn, perspectief zoals het naderende hooggebergte en/of een goede positie in het hemelrijk, waarmee in de Tour uiteraard de Champs Elysées wordt bedoeld.

Ploegen die een coalitie wel aan een meerderheid helpen, maar vervolgens bij voortduring moord en brand schreeuwen, kent het wielrennen eigenlijk niet. Misschien dat je daarvoor toch echt politicus moet zijn.

1 Henk 14/07/2011 om 09:39

Hulde. Deze tourblog is vrij briljant…

2 Gary Avercamp 14/07/2011 om 15:04

Henk; zeg dat wel zeg

{ 2 trackbacks }

Vorige post:

Volgende post: