Tourblog V: Gevallen helden

door WvdW op 06/07/2011

in Varia

Post image for Tourblog V: Gevallen helden

De vijfde etappe van de Tour de France eindigde in een massasprint. Mark Cavendish won. Tot zover weinig verrassingen. Toch was het een allesbehalve saaie etappe. De manier waarop Cavendish won was indrukwekkend, evenals de manier waarop hij ploeggenoot Tony Martin op zo’n achthonderd meter van de finish liet ontsnappen (hier vanaf 2.15). Kijk Philippe Gilbert, onbaatzuchtigheid kan – zij het in dit geval onverwacht – toch worden beloond.

Minder fraai waren de vele valpartijen die door het peloton waarden, maar de opmerkelijke aantrekkingskracht van het asfalt was wel verklaarbaar. Etappes met harde wind hebben hun eigen dynamiek. Vaak scheurt in dat soort omstandigheden het peloton in stukken en kunnen klassementsrenners veel tijd verliezen. De ijzeren wet is dan: als het spannend wordt, moet je vooraan zitten.

Politici weten dat ook. Als zich ook maar enigszins bijzondere omstandigheden voordoen, buitelen politici vaak over elkaar om schriftelijke vragen te stellen, spoeddebatten aan te vragen en sprintjes richting interruptiemicrofoon te trekken. Het trieste is wel dat wielrenners niet figuurlijk, maar letterlijk over elkaar heenvallen, met alle kleerscheuren van dien.

Dit verschil tussen het figuurlijke en het letterlijke werd op werkelijk bizarre manier geïllustreerd door Nicki Sørensen. De Deense kampioen wielrennen, ploeggenoot van de even daarvoor al gevallen Alberto Contador, werd door een motorrijder met een fotojournalist van zijn sokken gereden, die tot overmaat van ramp Sørensen’s fiets meesleurde en hem in de berm liet liggen. Uiteraard komt het voor dat journalisten politici ten val weten te brengen, maar voor zulke letterlijke crashes, hebben ze journalisten meestal niet nodig.

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 psn karte 10/09/2014 om 02:18

I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog
that’s both educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the
nail on the head. The issue is an issue that not enough people are speaking intelligently about.
I’m very happy I found this in my hunt for something relating to this.

Reactie achterlaten

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: