Tourblog XI: Plasterk, ploeterende harker of kamikazepiloot?

door WvdW op 15/07/2011

in Varia

Post image for Tourblog XI: Plasterk, ploeterende harker of kamikazepiloot?

Maarten Tjalingii is een steengoede wielrenner. Hij werd derde in de afgelopen uitgave van Parijs-Roubaix en liet daarmee zien op vooral op vlakke wegen tot de allersterksten te behoren. In een rommelige beginfase van de etappe van vandaag, waarin iedere semi-klimmer probeerde in de kopgroep van de dag te geraken werd aanval na aanval door het peloton afgeslagen. Toen de rook optrok en de kopgroep van de dag eindelijk gevormd was, bleek dat er nauwelijks echte klimmers tussen zaten. Wie was er wel? Maarten Tjalingii. Daar zat hij dan: op weg naar de Aubisque, een berg van de zwaarste categorie.

Ronald Plasterk is een razendslimme man. Hij was hoogleraar in de moleculaire microbiologie en liet daarmee zien in zijn vakgebied tot de allerbesten te behoren. In een rommelige fase na de verkiezingscampagne moesten de woordvoerderschappen worden verdeeld. Aanval na aanval werd afgeslagen en toen de rook optrok, bleken er in de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer – op een verdwaalde hoogleraar Economie na – nauwelijks hoogopgeleide financiële specialisten te zitten. Wie was er wel? Ronald Plasterk. Daar zat hij dan: op weg naar de Griekse schuldencrisis, een politiek probleem van de zwaarste categorie.

En als je dan in zo’n kopgroep zit, dan kun je ook niet zomaar de handdoek in de ring gooien, zal Tjalingii gedacht hebben. Op de eerste meters van de Aubisque werd de kopgroep echter uit elkaar getrokken door nota bene de sprinter Hushovd, met in zijn kielzog de Fransen Roy en Moncoutié. Tjalingii was gezien. De rest van de dag hebben we beelden gezien van Roy, Hushovd, Moncoutié voorin de koers afgewisseld met plaatjes van het peloton daarachter. De harkende ploeteraars ertussenin werden zo goed als onzichtbaar.

En als je dan in zo’n vaste commissie voor Financiën zit, moet je ook wat. Maar als de commissie in de debatten over de Griekse schuldencrisis uitelkaar getrokken wordt en we alleen nog maar beelden zien van Tony van Dijck, Ewout Irrgang en Carola Schouten aan de ene kant en het kabinet aangevoerd door De Jager aan de andere kant, dan is het bijna onmogelijk niet in de rol te vervallen van de onzichtbare ploeterende harker.

De aandacht voor de drie koplopers was in de etappe van vandaag overigens meer dan terecht. Allrounder Roy reed bijna 50 kilometer in zijn eentje op kop. Klimmer Moncoutié kwam in eerste instantie steeds dichterbij, maar kreeg het gat niet in zijn eentje dicht. Sprinter en anti-klimmer Hushovd had op de top van de Aubisque twee minuten achterstand, maar daalde deze berg zo snel af dat hij Moncoutié snel bij z’n lurven had. Twee kilometer voor de meet pakte hij ook Roy in en zo kon het gebeuren dat een sprinter in Lourdes een bergetappe won.

En laat daarin nu de hoop schuilen voor anti-specialisten als Plasterk. Als de etappe van vandaag iets heeft laten zien, dan is het wel dat als je jezelf maar roekeloos genoeg van een berg af stort, je uiteindelijk nog als eerste over de streep kan komen. Ben dus benieuwd welk kamikazeplan de Partij van de Arbeid nog uit de hoge hoed kan toveren!

1 GB 16/07/2011 om 17:37

Voor vandaag: Thomas Voeckler in de rol van Balkenende, de man die er altijd aanhing?

2 WvdW 16/07/2011 om 19:25

Je hebt mijn gedachten geraden, maar gelukkig was er meer vandaag!

Vorige post:

Volgende post: