Tourblog XII: Alberto nog geen DSK, Thomas wellicht een JPB?

door WvdW op 16/07/2011

in Varia

Post image for Tourblog XII: Alberto nog geen DSK, Thomas wellicht een JPB?

Een ontsnapping met een grote groep is eigenlijk net een spoeddebat. De ontsnapping kan slechts met veel pijn en moeite op de agenda worden gekregen en er moet eerst gewacht worden voor een wachtlijst aan andere vluchtpogingen wordt afgewerkt. Maar dan is het zover. Afhankelijk van de mate waarin de renners de handen ineen kunnen slaan, zou het peloton (laten we zeggen: een minister of een staatssecretaris) aan het wankelen kunnen worden gebracht en zou er een overwinning kunnen worden behaald.

Er zijn echter krachten die er in dergelijke kopgroepen voor zorgen dat resultaten zelden worden behaald. De etappe van vandaag bood daarvan een sprekend voorbeeld. Een kopgroep van vierentwintig renners mag namelijk groot genoeg lijken om het peloton een ferme draai om de oren te geven, maar die vlieger gaat alleen op als deze vierentwintig mannen hetzelfde doel voor ogen hebben.

En net als in een echt spoeddebat is dat allerminst het geval. In de kopgroep zat namelijk een groot contingent renners dat in het geheel geen zin had om vol mee te doen met de ontsnapping. De enige reden dat deze renners zich mengden in de debatten voorin, was dat ze daarmee op een later moment hun kopman misschien nog van dienst konden zijn. Door voorin in de koers aanwezig te zijn konden mannen als Voigt, Gerdemann, Koren, Charteau en Quinziato zichzelf in een latere fase van de etappe laten afzakken naar hun kopmannen die ze normaliter – als ze de hele dag in het peloton hadden gezeten – al lang hadden moeten laten gaan. Voor de vorm rijden ze misschien een paar meter op kop, maar echt effectief mag dat natuurlijk niet zijn.

Zo ook het spoeddebat. Ploeggenoten van de minister die onder het vergrootglas ligt, stellen zo nu en dan een vraag voor de bühne, maar hebben natuurlijk vooral spreektijd aangevraagd om te proberen het debat een andere kant op te sturen of op zijn minst te proberen de aandacht af te leiden. Hoe meer kabinetsgezinde woordvoerders zich mengen in het debat (PVV en/of SGP incluis), hoe minder soepel het debat voor de oppositie verloopt.

En als een kopgroep doorheeft dat niet iedereen zijn uiterste best doet, is het tijd om de knopen te tellen. Moet je jezelf helemaal over de kop rijden, terwijl anderen rustig zitten uit te blazen in je wiel? Moet je als politicus in een spoeddebat een motie van wantrouwen indienen, als je in volgende debatten nog steun wilt overhouden voor amendementen en moties die je goedgekeurd wilt zien? Een aantal pure aanvallers zal het nog wel proberen, maar een berekenende politicus zal zich eerder in zijn zadel zetten en wachten tot er een gunstiger moment voorbijkomt.

De kopmannen zullen overigens nog moeten uitkijken met al dat gereken. Na twee weken Tour de France rijdt Thomas Voeckler nog steeds met een voorsprong van een kleine twee minuten in het geel. Als mannen als Schleck (tweemaal), Contador (kan het nog?) en Evans, hun pijlen niet snel op deze Fransman richten, kan hij nog een onvervalste Jan-Peter Balkenende uithalen en in de luwte van de aangewezen favorieten zijn slag slaan.

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: