Tourblog XIV: Over Job Contador en Jeb Schleck

door WvdW op 20/07/2011

in Varia

Post image for Tourblog XIV: Over Job Contador en Jeb Schleck

Zag u dat handje? Op de streep in het groepje met de grote favorieten – maar zonder Voeckler – deed Alberto Contador even handjeklap met Samuel Sanchez. Zo van: dankjewel, het was de moeite van het proberen waard…  IN het commentaarhok werd even gedacht dat deze kleine putsch zou leiden tot grote tijdwinst. Dat was niet zo, maar de Spaanse kaarten lagen duidelijk op tafel. Contador en Sanchez hebben een coalitie gesloten om zo tijd in te lopen op de gebroeders Schleck en Cadel Evans en het zou mij niets verbazen als deze coalitie tot het einde van de Tour stand houdt.

Op de één na laatste dag van de Tour wordt namelijk een tijdrit gereden en mij lijkt het niet zo’n gekke gedachte dat de heren – allebei geen onverdienstelijke tijdrijders -hebben afgesproken elkaar daar pas echt pijn te doen. Dat gezegd hebbend, zal Contador er stiekem van uitgaan dat Sanchez een echte demarrage van een Schleck-broer op de Galibier toch niet kan volgen, zodat hij daarna vrij is zijn coalitiegenoot te laten staan. Blijft Sanchez aankleven, dan kan Contador alsnog gokken op zijn net iets sterkere tijdrit.

Toch is het een gevaarlijke strategie. Sanchez is bepaald geen slechte wielrenner en als de toppers in de Alpen geen al te grote gaten in het klassement slaan, moet hij zonder meer worden gerekend tot de kanshebbers op – op zijn minst – een podiumplaats. Wat dat betreft moet Contador uitkijken dat hij niet de Job Cohen van deze Tour wordt.

In de aanloop naar de jongste Tweede Kamerverkiezingen sloot Cohen immers ook een monsterverbond met één van zijn grootste tegenstrevers. Hij weigerde een rechtstreeks debat met de zittende premier en richtte zijn campagne vooral in als een tweestrijd met de klassevijand van weleer: de VVD van Mark Rutte. De VVD deed hier uiteraard vrolijk aan mee. Zoveel politieke exposure langs de band van één van je grootste tegenstanders… met zulke vijanden, heb je geen vrienden meer nodig.

En zoals het Job Cohen verging, zou het ook Contador kunnen vergaan. Als hij Sanchez meeneemt in zijn aanval op de top van het klassement, zou hij dat in de laatste kilometers voor Parijs nog duur komen te staan. Vooralsnog zijn beide Spanjaarden echter blij met elkaar en zijn de gebroeders Schleck pisnijdig. Bovendien is de Luxemburgse coalitie – in tegenstelling tot de Spaanse – een natuurlijke en als één van de Schleck-broers in de gelegenheid zou worden gesteld de naaste belagers van de andere broer en loer te draaien, reken er dan maar op dat er een stevige ‘Jeb Bush’ uit de kast getrokken wordt.

Vorige post:

Volgende post: