Tourblog XVI: Vragenuurtje op de Galibier en de Alpe d’Huez

door WvdW op 22/07/2011

in Varia

Post image for Tourblog XVI: Vragenuurtje op de Galibier en de Alpe d’Huez

Over roulerende coalities gesproken: ik telde er vandaag minstens tien. Contador ging vroeg in de etappe achter een kopgroepje aan en bleek een pact te hebben met zijn oude werkgever Astana (1). Oud-ploeggenoot Maxim Iglinskiy liet zich namelijk uit de kopgroep zakken en ging Contador voor in zijn opmars naar de frontlinie van de koers. In de kopgroep aangekomen kwam een afspraak met de Spaanse ploeg Movistar aan de oppervlakte (2). Een andere verklaring voor het meerijden van de Portugees Rui Costa is immers niet voorhanden.

Voeckler, die de versnelling van Contador na enig aandringen niet kon volgen, sloot daarop een pact met Quick Step renner en landgenoot Jérôme Pineau (3), die hem een tijdlang op acceptabele achterstand wist te houden. In het peloton – waarin Evans zich na materiaalpech moest laten terugzakken – werd vervolgens een kongsi gesloten tussen Evans’ BMC en het Liquigas van kopman Ivan Basso (4). Ondertussen in de kopgroep sloot Contador een monsterverbond met aartsvijand Andy Schleck (5), die aldus probeerden Evans en Voeckler op afstand te rijden. Nadat superdaler Sanchez zich in de afdaling van de Galibier bij de koplopers had gevoegd, werd ook hij in het complot opgenomen (6). Evans wist daarop Casar en Jeannesson (Française des Jeux, voor het jongerenklassement van laatstgenoemde) (7), Cunego van Lampre (concurrent Basso voor de positie van beste Italiaan was verder teruggezakt) (8) en het duo Hesjedal/Danielson (voor het ploegenklassement van Garmin Cervélo) (9) in te palmen. Zijn onderhandelingen waren niet vruchteloos, want de almaar uitdunnende groep-Evans wist Contador en Schleck nog vóór de Alpe d’Huez in de kraag te vatten. Op een achterstand van inmiddels twee minuten daarachter maakte geletruidrager Voeckler afspraken met Cofidis, dat reed voor het jongerenklassement van Rein Taaramae (10). Dat laatste was overigens vrij opmerkelijk. In de kop van de koers reed namelijk Voeckler’s ploeggenoot Rolland, die in het klassement voor de witte trui maar een halve minuut achter Taaramae stond.

Dat Rolland nog in de kop van de koers rondreed, was sowieso een duidelijke breuk in de reguliere ploegenstrategie. Normaliter had hij zich als knecht van Voeckler naar zijn kopman moeten laten afzakken om diens tijdverlies zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Had hij dat gedaan, dan had hij de etappe nooit gewonnen en zou hij op het podium op de Alpe d’Huez niet in de witte trui gehesen zijn.

Achteraf verklaarde Rolland dat Voeckler hem toestemming had gegeven voor zijn eigen kansen te rijden. Dat is een beetje zoals CDA-fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer zijn fractiegenoten destijds ‘toestemming’ gaf om tegen de CDA-lijn in vóór de invoering van het homohuwelijk te stemmen. Rolland heeft uiteindelijk niemands toestemming nodig om te proberen zijn etappe te winnen. Dat werkt op min of meer dezelfde manier als art. 67 lid 3 GW (het verbod van last) voor Tweede Kamerleden. Natuurlijk weten zij dat ze mogen stemmen zoals hun hartje begeert. Maar als collectief sta je sterker en dissidente Kamerleden weten zo goed als zeker dat ze een volgende keer niet hoeven te rekenen op een verkiesbare plaats op een volgende kieslijst. Een dergelijk mechanisme had zonder meer gegolden voor Rolland. Als hij was voortgegaan zonder de zegen van zijn kopman, had hij zijn laatste Tour de France voor Europcar gereden.

Met alle schermutselingen achter de verrassende winnaar was het verder één van de meest gedenkwaardige etappes van de afgelopen jaren. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan de lengte (of beter gezegd: het gebrek aan lengte) van deze etappe (109 kilometer). Korte etappes zijn vrijwel niet te controleren. Het ontbreekt vaak simpelweg aan tijd na een stevige aanval een fatsoenlijke tegenreactie op touw te zetten. Hoe korter de etappe, des te onvoorspelbaarder de uitkomst. Misschien dat Gerdi Verbeet zoiets voor ogen stond toen ze het vragenuurtje ‘nieuwe stijl’ introduceerde.

Vorige post:

Volgende post: