Uitslagen: de stand van het lijstenstelsel

door Redactie op 16/06/2010

in Haagse vierkante kilometer

De definitieve cijfers van de verkiezingen zijn bekend en daar valt van alles uit af te leiden. Op dit blog de Nigel-Farage test: who voted for you?

In absolute cijfers is de kampioen mee de kamer inglippen James Sharpe. Met een schamele 148 stemmen bezet hij straks een PVV-zetel. Voor een goed begrip hiervan: de kiesdeler (aantal stemmen wat een lijst gehaald moet hebben om een volle zetel te krijgen) staat op 62.773 stemmen.  Dat betekent dat Wilders 62.625 stemmen voor hem moest ophalen. Overigens verdienen kamerleden zelden hun zetel zelf. Alleen Albayrak, Teeven en Schippers hebben hun eigen zetel bij elkaar gesprokkeld.

Maar misschien is Sharpe een te gemakkelijke kandidaat. De PVV is geen normale partij in dit opzicht omdat die nogal strak rondom één persoon is gebouwd. De eerste opvolger bij de andere partijen is daarom: Jeroen Recourt. Hij haalde slechts 222 stemmen. Voor hem pleit echter dat hij rechter is in het Gemeenschappelijk Hof van de Nederlandse Antillen en Aruba te Oranjestad. Een rechter kan nu eenmaal niet luidkeels een politiek profiel gaan maken en dat is al helemaal lastig als je in op Aruba werkt. En als er een voordeel van het lijstenstelsel bestaat dan is het wel dat op die manier dit soort deskundigheid de kamer in komt.

Op naar de volgende dus. Dat is Eelke van der Veen. Ook hij moest zwaar op Cohen leunen, want hij haalt zelf maar 486 stemmen. Voor hem bestaat geen excuus. Hij is al kamerlid sinds 2006, en woordvoerder zorg. Dat is Sabine Uitslag ook, maar dan korter. In 2006 scoorde Van der Veen nota bene nog 8.422 stemmen.

De Farage-award gaat dus naar: Eelke van der Veen. Welkom in de kamer, overigens.

1 w 16/06/2010 om 08:32

James Sharpe. Binnenkort officieel geregistreerd Antilliaan, maar verder ook een interessant figuur.
Feiten rondom dit aankomend Kamerlid:
Creatief met hordenlopen..
http://www.hardlopen.nl/index.php/component/content/article/1-latest-news/647-verwarring-rond-prestaties-pvv-atleet-james-sharpe
Zijn campagne slogan:
“Een migrant dient zich aan te passen aan het land waar hij bewust voor gekozen heeft. Pas dan kun je je ook thuis voelen, dat heb ik zelf ook zo ervaren.”
Aangezien meneer volgens de Kiesraad staat ingeschreven in de Noord-Roemeense plattelandsgemeente Singeorgiu de Mures kunnen we dus verwachten dat Sharpe vloeiend Roemeens spreekt en zijn dagelijkse tocht naar de markt bij voorkeur per ezel aflegt.
Ik ben benieuwd naar zijn bijdragen in de Kamer!

{ 2 trackbacks }

Vorige post:

Volgende post: