Update ministerraad 1 juni 2011 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 03/06/2011

in Haagse vierkante kilometer

Waarschijnlijk kan je dit kabinet niet dieper beledigen dan ze te verwijten het kabinet van de maakbare samenleving te zijn. Niemand zou ook op die gedachte komen bij de permanente boodschap van de kleine overheid en de kruistocht tegen bureaucratie. Ook deze week weer een spinnend persbericht: ‘onnodige graafmeldingen’ hoeven niet meer gedaan te worden. Toch is het kabinet al een paar keer in het nieuws omdat met de boodschap dat ze eigenlijk te effectief zijn.

Terwijl de kinderopvang een zoveelste snoeironde ingaat omdat teveel mensen doen wat de overheid wilde dat ze zouden doen, komt Weekers ons deze vertellen dat we te veel groene auto’s gekocht hebben – terwijl dat de bedoeling was en blijft. En nu blijkt zelfs in het hart van het VVD-programma succesvolle overheidsinterventie uit de hand lopen. Na jarenlang liberaal sleuren aan het idee dat zorg ook zelf georganiseerd te worden, komt de eerste liberale premier in 100 jaar ons vertellen dat er teveel zorg georganiseerd wordt. Door de staat georganiseerde zorg (‘zorg in natura’) had kennelijk zo zijn afschrikwekkende voordelen, zodat we daar maar snel naar terug moeten. Veel anders valt er niet van te maken, zolang de Rutte niet beweert dat het Centrum Indicatiestelling Zorg te royaal toegang verleent tot de AWBZ of dat er teveel aanspraken in de AWBZ zitten. Als de AWBZ klopt en als het CIZ hun werk goed doet, dan gaat het dus om mensen die wel recht hebben op zorg, maar voor wie het kennelijk te makkelijk is gemaakt om dat recht te verzilveren. Benieuwd hoe dat gaat vallen in de VVD achterban, zeker nu het kabinet geen ander auto-vriendelijk nieuws meer weet te bedenken dan dat je op je 17e al mag gaan lessen. En ook in PVV-kringen zal het hard aankomen. Die zullen het wellicht moeten doen met flankerende allochtonenpesterij & woedende grachtengordel: bezuinigen op tolken in de gezondheidszorg met een woedend NRC-commentaar. Of de CDA-achterban nog de energie vindt om weer aan de bak te gaan, moet blijken.

In de Eerste Kamer legde D66 afgelopen dinsdag het democratische hoofd in de schoot. De Eerste Kamer nam nota van de protesten tegen de ongeldige blauwe stem, maar besteedde eigenlijk geen woorden aan een volledige verwerping. Senator Engels taxeerde vervolgens dat er weinig te winnen was en liet het er ook bij zitten. Van der Linden kon snel door naar het door hemzelf samengestelde hoofdgerecht van de vergadering: het toespreken van alle 39 vertrekkende leden. De overlevers daarvan zal het zijn opgevallen dat senator Schuurman zichzelf als nagerecht opdiende. De rest zal zich vermaakt hebben tijdens de receptie in de Ridderzaal. Volgende week een nieuwe Kamer.

Vorige post:

Volgende post: