Update ministerraad 10 december 2010 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 12/12/2010

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 10 december 2010 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Op de website Rijksoverheid.nl lekten deze week twee persberichten en een filmpje uit na afloop van de ministerraad. Grootste nieuws is het wetsvoorstel ‘langstudeerders‘. Naar verluidt wagen nu zo’n 60.000 studenten het om hun studie niet nominaal te doorlopen. Voortaan krijgen studenten een jaar ‘uitloop’ zowel na de bachelor als na de masteropleiding. Een academisch student mag dus zes jaar blokken op een vierjarige studie tegen het gesubsidieerde tarief van (in 2010) EUR 1713 per jaar. Een hbo’er komt als (vierjarige) bachelorstudent naar ik aanneem vijf jaar in aanmerking voor dit gereduceerde tarief. Daarna treedt het ‘langstudeerderstarief’ in werking en komt er EUR 3000 bovenop, dat eventueel weer bij de DUO gefinancierd kan worden.

Al te onredelijk lijkt het voorstel niet. Wie meer dan anderhalf keer zo lang studeert als voorgeschreven betaalt daar zelf voor; met EUR 3000 wordt ondertussen ongetwijfeld niet de volle kostprijs doorberekend. Twee jaar uitloop laat ook ruimte voor (on)betaalde baantjes naast de studie, buitenlandverblijf etc. Volgens de premier worden bovendien de opbrengsten ook weer teruggesluisd naar het hoger onderwijs. Natuurlijk is wel de vraag of invoering van het wetsvoorstel in het studiejaar 2011-2012 voor zittende studenten door de rechtszekerheidsbeugel kan – het h-woord is al gevallen. Ook kun je je afvragen of langstudeerders op krediet niet al te ver het financiële moeras in worden getrokken door ze een lening aan te bieden.

Daarnaast kwam er nieuws vanwege staatssecretaris Atsma. Drinkwaterbedrijven leveren al een transparant product maar moeten de daaraan verbonden kosten voortaan ook helder communiceren aan de consument. Aansluitkosten, vastrecht, kubieke meterprijs moeten worden onderscheiden en de drinkwaterbedrijven ‘moeten duidelijk maken hoe de tarieven zijn afgeleid uit de gemaakte kosten’. De laatste opdracht blinkt in elk geval niet uit in duidelijkheid. Eventuele linkse hobby’s van genoemde bedrijven worden ook bij voorbaat de kop ingedrukt. Zonder nadere toelichting meldt hetzelfde persbericht dat drinkwaterbedrijven voortaan maximaal 1% van de jaarlijkse omzet aan ontwikkelingssamenwerking mogen besteden.

In het filmpje verscheen premier Rutte deze week niet met de bekende bruine of lichtgrijze, maar met een paarse das. Dit in het kader van ‘paarse vrijdag’. Overigens leek zijn das tegen de lichtblauwe achtergrond eerder blauw. Rutte maakte als steeds een ontspannen indruk. Hoewel hij zich naar eigen zeggen in zijn functie de hele dag zorgen zou kunnen maken over van alles, doet hij dat niet. Niet over eventuele nadere onthullingen over de gevoelens van oud-minister van Buitenlandse zaken Verhagen, niet over de vervolging van zestienjarige (amateur)hackers – ‘een zaak voor het OM’ – en niet over eventuele beveiligingslekken.

Ook liet Rutte zich niet overvallen door het vroege kerstcadeau van de voltallige oppositie. Middels pagina’s vol schriftelijke vragen probeert die alsnog uitspraken uit te lokken over het aantal politieagenten dat er nu rondloopt.  De premier herhaalde vast te houden aan de zogeheten systematiek-Pechtold en liet doorschemeren wellicht niet al te uitgebreid te antwoorden. Ondertussen wordt nog altijd in uiterste zorgvuldigheid gesleuteld aan de politietrainingsmissie naar Afghanistan; eerste helft januari komt het in het kabinet.

Enige spanning ontstond alleen rondom de Eerste Kamer. Op aangeven van een journalist nam Rutte de woorden ‘nucleair scenario’ in de mond naar aanleiding van de algemene beschouwingen aldaar. Dit scenario voorziet erin dat de door senator Nooten gevreesde ‘verkeerde dynamiek’ zich verwezenlijkt en de Eerste Kamer het belastingplan afstemt vanwege de btw-verhoging op cultuur. Rutte dreigde alvast terug dat de Eerste Kamer dan tevens de nodige lastenverlichtingen door de pomp trekt.

Nucleair of niet, de temperatuur liep in het debat relatief hoog op aan de overzijde van het Binnenhof. Zo hekelde CDA-senator Werner ‘de soms ridicule fixatie op het getal en de soms al te simplistische en populistische formulering van beleid’ van het kabinet. De vraag is of dat geluid ook na de verkiezingen nog klinkt als bouwer Brinkman de christendemocratische troepen in de senaat zal gaan aanvoeren. Voor komende week staan er tien moties op de rol, waaronder die inzake btw op cultuur: dynamiek zal er zijn.

Wouter den Hollander

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 WJLH 13/12/2010 om 11:55

Uit cijfers van de OESO van september 2010 blijkt dat gemiddeld genomen de studie een Nederlandse man 82.000 euro oplevert (salariswinst minus studiekosten en salarisderving door gemiste arbeidstijd) en dat deze man de staat 81.000 oplevert (meer belasting bijv.). Blijft over voor de gemiddelde Nederlandse man na een heel leven (dat door studie idd iets langer duurt) 1000 euro netto. Kassa!
(Bron: http://www.trouw.nl/onderwijs/article3200111.ece/Nederlandse_student_is_relatief_slecht_af_.html)

Het lijkt mij dat elders meer subsidievlees zit.

Reactie achterlaten

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: