Update ministerraad 11 april 2014 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 16/04/2014

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 11 april 2014 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Meters maken. Niki Terpstra deed dat duidelijk wel, Robert Gesink voorlopig niet. En Rutte zit daartussen in. Volgens hem trekt zijn ploeg ook sprint na sprint met de implementatie van alle akkoorden, maar echt duidelijk is dat (nog) niet. Tegelijkertijd wordt er weer opnieuw onderhandeld met de zijwieltjes van de coalitie. Dit keer over een Zorgakkoord. Opvallend is wel dat het zelfbewustzijn van met name de ChristenUnie behoorlijk toeneemt. En ook in de achterban van de SGP gaan stemmen op om wat nadrukkelijker met de hand aan de stekker te staan.

Uit de persberichten van de ministerraad blijkt dat allemaal niet. Die bevatten benoemingen, een natuurvisie waar zo op het eerste oog niemand tegen kan zijn en een nieuw treinbeveiligingssysteem waarmee er bij een rood sein juist zo min mogelijk meters worden gemaakt.

Tijdens de persconferentie hadden de journalisten geen aandacht voor nationale politiek of uitgevent kabinetsbeleid. Journalisten zijn diep in hun hart allemaal kleine Timmermannetjes, morele aanvoerders van het ‘middelgrote land’ Nederland dat toch maar fijn Obama over de vloer had. Onze vaderlandse pers wilde van Rutte graag weten hoe hij Poetin persoonlijk weer zou terugjagen achter de muren van het Kremlin. Rutte hield vakkundig afstand van al te fanatieke oorlogsretoriek. Wie goed luisterde naar hoe hij dat deed, herkende de ervaren hand van de leider van de vorige gedoogcoalitie. We moesten niet reageren op elk stuk rood vlees vanuit Moskou en over een eventueel meldpunt van verdrukte etnische Russen hoefde het Nederlandse kabinet geen mening te hebben. Wel werd duidelijk hoe de Europese samenwerking, gebaseerd op wederzijdse economische afhankelijkheid, eigenlijk geen antwoord heeft op het soort klassieke retoriek dat Poetin uit nationalistische vaatjes tapt die de EGKS tussen Frankrijk en Duitsland heeft uitgebannen. Misschien wordt het tijd voor een Europese Gemeenschap van Gas om Poetin aan de economische ketting te leggen.

In de Eerste Kamer maakte men zich druk om de democratische vernieuwing. Er stond weer eens een referendumvoorstel op de agenda. Zeer ingenieus ging het dit keer niet alleen over een vermoeiende Grondwetswijziging maar over een eerste lezing ter invoering van het correctief referendum en over een voorstel om bij gewone wet onmiddellijk een raadgevend referendum mogelijk te maken. De PvdA besloot het feestje niet te bederven, en beperkte zich tot het binnenslepen van een novelle. Het raadgevend referendum zal verdwijnen als het Grondwettelijke correctieve referendum een feit zal worden. Zo heeft de van buiten een zo amateuristisch-haperende indruk wekkende nationale politiek toch ook nog een staatsrechtelijke hervorming gerealiseerd. Er zijn, jawel, zelfs in ons metier meters gemaakt!

{ 4 reacties… read them below or add one }

1 Super De Boer 17/04/2014 om 23:08

De ministerraad heeft op voorstel van [nu komt het, SDB] staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de rijksnatuurvisie.

8) Zeg maar dag met je handje tegen Argentijnse poncho vogel, relmuis en zuigmarmot.

2 Super De Boer 17/04/2014 om 23:28

Pfff…raadgevende referenda….take my advice: niet aan beginnen. Daar hebben we Maurice de Hond en Ipsos en al die anderen voor. Geen enkele reden om daar nog extra takspoet tegenaan te knallen. Zo worden terzijde gelegde adviezen wel heel duur. Kun je nog beter Russisch gas van kopen.

8) Het is allemaal net wat anders verpakt dan destijds, maar mijn gedachten gaan toch wel weer een beetje uit naar de Tijdelijke referendumwet van zeg een decennium geleden….déjà vu all over again.

3 JADB 19/04/2014 om 10:13

Super De Boer: geweldige reacties.

De toekomst van de gekraagde roodstaart zie ook ik somber in.

4 Super De Boer 19/04/2014 om 11:39

8) @JADB: dank. Ik moest ‘m opzoeken, die gekraagde roodstaart, en ik durf het bijna niet te vragen, maar werd die überhaupt nog geteld dan?

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: