Update ministerraad 11 februari 2011 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 13/02/2011

in Haagse vierkante kilometer

Afgelopen vrijdag was er een Rijksministerraad, maar waar die precies over gegaan is valt uit de media niet op te maken. De gewone ministerraad leverde wel nieuws op: benoemingen in de top van BuZa, meer bevoegdheden voor prakijktassistenten en iets wat de VVD-machine vroeger als betutteling zou hebben betiteld: alcohol verbieden.

Opmerkelijk is dat in deze periode, waarin er in de landelijke politiek toch vooral ‘regionale’, lees ‘provinciale’ nummertjes worden gemaakt, het kabinet naar buiten komt met het bericht dat Zeeland op een tweede kerncentrale kan rekenen. Welke politieke strategie zit daarachter? Geruststellend voor de rest van het land? Bedoeld om de Zeeuwen ervan te verzekeren dat er altijd ‘strenge voorwaarden’ zullen gelden? Of toch bedoeld om zoveel mogelijk linkse CDA-Zeeuwen uit de gelederen te weren?

De persconferentie bood hierover geen duidelijkheid. Ook niet over wat Rutte nu echt van Egypte vond, trouwens. En niet over wat Rutte van Wilders’ philippica tegen de islam vond. En niet over wat Rutte vond van de keuze van Wilders om zijn kandidaten voor de Eerste Kamer eerst na de provinciale statenverkiezingen openbaar te maken. En niet over wat Rutte van de proefballonnen van de PVV vond. Rutte sloeg zich overal soepel doorheen met inmiddels bekende mantra’s: ‘ik ben geen politiek commentator’, ‘doe nou eens rustig over Wilders’ en ‘ik ga ervan uit dat het goed komt.’

Ondertussen wordt er druk getimmerd aan het decor voor de tweede akte van zijn kabinet: nieuwe Provinciale Staten en een nieuwe Eerste Kamer. Of Rutte het gaat redden hangt een beetje van de peiling af. Maar dat het CDA fors gaat verliezen lijkt eigenlijk zo goed als zeker. De spannende vraag is wat dat met de coalitieverhoudingen gaat doen. Het CDA zal niet stabieler worden van weer een avondje ‘Ook op Texel? Ja het CDA verliest ook op Texel’ en een aantal werkloze provinciale bestuurders die hun gram komen halen in Den Haag. Bovendien zullen de coalitiegenoten ook iets willen terugzien voor het feit dat zij dit kabinet in de Eerste Kamer moeten dekken. Wat zal het CDA moeten inleveren? Het voorzitterschap van de Eerste Kamer? Misschien is het om een beetje buiten schot te blijven dat Van der Linden deze week de rubriek ‘persmomentjes van de voorzitter’ leeg heeft willen houden.

Er gebeurde überhaupt niet zo veel in de Senaat. Jan Vis werd gepast geëerd en ongepast. Althans, ik weet niet hoeveel nog gedekt wordt door Donners bekende ironie. Maar of het nu heel chique is om uit het werk van een net overleden D66’er citaten bij elkaar te shoppen tot een oproep om het primaat van de Tweede Kamer te respecteren, dat vraag ik me af.  

Tenslotte werd de enquete over de marktwerking professioneel onschadelijk gemaakt. Er bestaat mist over wat het nu precies moet worden (enquete? onderzoek? afscheidssymposium voor Schuurman?), het College van Senioren heeft zich op de een of andere manier in een sleutelrol gemoeuvreerd en het debat erover is uitgesteld tot na de verkiezingen, als deze Eerste Kamer zijn koffers al aan het inpakken is. Daar horen we nooit meer wat van.

Vorige post:

Volgende post: