Update ministerraad 11 januari 2013 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 13/01/2013

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 11 januari 2013 en wekelijkse Eerste Kamer watch

De persconferentie na de eerste ministerraad van het nieuwe jaar en Rutte had er duidelijk weer zin in. Ter vergadering had hij een ploeg gezien die weer was ‘bijgetankt’. Dat was ook wel nodig, want – het is bekend – 2013 wordt geen makkelijk jaar en dat is een understatement. Maar in zijn onverbeterlijk optimisme zag Rutte toch ook hier lichtpuntjes. Het ging goed met de beurskoersen en zelfs de renteverschillen tussen de noordelijke en zuidelijke lidstaten waren iets afgenomen. Waarop Rutte de de Dreesiaanse aanpak nog eens van stal haalde: soberheid en degelijkheid moeten het licht daadwerkelijk doen doorbreken. Daarvoor heeft het kabinet dan wel de Eerste Kamer, de sociale partners en de gemeenten nodig.

Kortom, de eerste kleine drie minuten waartoe de RVD op haar site de persconferentie helaas nog altijd beperkt, klonken toch vooral als de gemiddelde nieuwjaarstoespraak van elke zichzelf respecterende organisatie. Een nieuw jaar, een doel, kansen en bedreigingen. Echt veel besloten was er blijkbaar nog niet. Publiekelijk werd in elk geval alleen de verhoging van de minimumleeftijd voor de koop van tabak van zestien naar achttien, die in het regeerakkoord ook is afgesproken voor alcohol.

Daarover geen vragen van journalisten in het vervolg van de persconferentie. Die gingen, behalve over Spekmans oproep te stoppen met digitaal gescheld, vooral over de kandidatuur van Dijsselbloem. Al wilde Rutte het zo niet noemen, omdat er in de Europese benoemingstombola niet meer met officiële kandidaturen wordt gewerkt. De nieuwe voorzitter van de eurogroep moet als zo vaak spontaan ‘emergen’ uit het vrijworstelen van de regeringsleiders. Rutte wilde er niets over kwijt, behalve dat als de ‘bal’ in de richting van Dijsselbloem zou rollen, die een en ander serieus overwegen. Diens toernee langs Europese hoofdsteden moesten we zien als het uitvoeren van een tip van voorganger Zalm kennis te maken collega-ministers.

Het is natuurlijk nooit handig al te nadrukkelijk genoemd te worden, al helemaal niet voor een Europese functie. Maar bij Ruttes terughoudendheid zal ook meespelen dat het eventuele eurogroepvoorzitterschap van Dijsselbloem de discussie voor komend voorjaar over bezuinigen versus groei stimuleren – of althans krimp afremmen – nog verder op scherp zet. Het kan de PvdA nog steviger committeren aan de drie procentsnorm, of juist het begin van het einde betekenen, als Dijsselbloem niet meer de hardliner kan zijn die De Jager altijd was. Misschien is dat ook niet zo erg. Zelfs Bolkestein riep inmiddels op tot terughoudendheid met verdere bezuinigingen. Het voorzitterschap kan dan juist een soepele manier zijn voor Nederland om een beetje bij te draaien.

De Eerste Kamer komt dinsdag weer in actie, evenals overigens de Tweede Kamer.

Vorige post:

Volgende post: