Update ministerraad 11 maart 2011 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 12/03/2011

in Haagse vierkante kilometer

De ministerraad stond deze week onder leiding van Verhagen stil bij de Libische en Japanse toestanden. Rutte zat immers in Brussel. Verhagen leek moe. Hij was dan ook net terug van het Arabisch schiereiland. Waar Rutte het decorum over de activiteiten daar nog een beetje hoog probeerde te houden (‘De koningin is geen handelsreiziger’) roemde Verhagen ronduit het ‘perspectief op de versteviging van de economische relaties’ en ‘de eerste contracten’. Maar hij is dan ook minister van wat ze vroeger Economische Zaken noemden.

Aan reguliere zaken had de ministerraad de benoeming van hoofdofficieren van Justitie en de benoeming van een nieuw staatsraad in de Raad van State op de agenda. Ton de Bruijn, nu nog permanent vertegenwoordiger in Brussel, meldt zich per 1 juni aan de Kneuterdijk. Hij zal daar veel kennis over het functioneren van de Europese instellingen toevoegen. Overigens zou de persdienst volgens mij nog wel even moeten studeren op het verschil tussen ‘leden van de Raad van State’ en ‘staatsraden’. Zie ik het goed, dan wordt De Bruijn staatsraad en geen lid, zoals de kop van het persbericht suggereert. Verder was er nogal merkwaardig nieuws: het kabinet bezuinigt niet op MBO’studies voor 30 plussers. Het kabinet neemt, het kabinet geeft; kennelijk reden om de naam van het kabinet maar weer te loven.

Tijdens de persconferentie sloeg de moeheid van Verhagen om in frustratie toen de parlementaire pers wilde weten wat er nu precies in Libie was gebeurd. Hillen en Rosenthal knutselen nog aan een brief, en tot die tijd wilde Verhagen niets kwijt tegen de hongerige journalisten. Zoiets moet natuurlijk door elke slimme vragensteller getest worden.

Ondertussen was de Eerste Kamer deze week met reces. Volgende week wordt het daar echter spannend. Dan staat het Elektronisch Patientendossier op de agenda. Het is geen geheim dat dat onderwerp al een tijdje als een graat in de keel van met name de VVD steekt. Met het vertrek van Klink is ook het gevaar van een minister die zich aan het onderwerp vastgeklampt heeft geweken. Wellicht reden om de versnipperaar maar eens aan te zetten. Volgende week meer.

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: