Update ministerraad 13 juni 2014 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 15/06/2014

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 13 juni 2014 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Terwijl Irak opnieuw in brand staat, Oekraïne en Syrië nog steeds in brand staan en – ondanks de aanwezigheid van onze jongens – ook in Mali nog flink wat veenbranden woeden, had premier Mark ‘ik ben een optimist’ Rutte vooral goed nieuws in de aanbieding. Tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad hamerde de minister-president op het economisch herstel en het plaatsje dat Nederland gestegen is op de lijst van meest concurrerende landen van de Europese Unie. Een handelsmissie naar het recent nog onrustige Vietnam moet de economie een volgende oppepper geven. Voor de ontwikkeling van die economie is de mainportfunctie van Schiphol van essentieel belang. In het regeerakkoord is dan ook afgesproken dat de ontwikkeling van Schiphol verder bevorderd moet worden. Omdat de luchthaven ingeklemd ligt tussen bewoonde gebieden, kan de groei niet oneindig zijn. Met het ontwerp-luchthavenbesluit Lelystad zet het kabinet daarom in op ontwikkeling van Lelystad Airport, ter ondersteuning en versterking van de mainportfunctie van ’s lands grootse luchthaven. Een uitgebreid nieuwsbericht bevat alle details.

Verder kwam in de ministerraad een wetsvoorstel aan de orde dat financiële instellingen gaat verplichten tot het voeren van een beheerst bonusbeleid. Al ruim vóór de vergadering van de ministerraad werd bekend dat de Raad van State stevige kritiek op het wetsvoorstel heeft. Die kritiek heeft de regering er niet van weerhouden het wetsvoorstel door te zetten, zij het volgens het relevante nieuwsbericht wel met aanpassingen op vier punten. De ministerraad sloot af met een tweetal burgemeestersbenoemingen. Ferd Crone (PvdA) was burgemeester van het oude Leeuwarden, werd waarnemend burgemeester van het nieuwe Leeuwarden en mag zich straks ook de échte burgemeester van dat nieuwe Leeuwarden noemen. Dat de rol van het CDA nog lang niet uitgespeeld is, moge blijken uit de benoeming van Mirjam van ’t Veld tot de nieuwe burgemeester van de niet-onbelangrijke gemeente Amstelveen.

Voor het wekelijkse bruggetje naar de Eerste Kamer kunnen we ditmaal wijzen op de vreugde van de premier over het aanvaarden door dat instituut van de Wet Werk en Zekerheid. Deze in het regeerakkoord aangekondigde en vervolgens in een Sociaal Akkoord en een Begrotingsakkoord vertimmerde wet stroomlijnt het ontslagrecht, zorgt voor een snellere vaste baan voor mensen met een tijdelijk contract en past de werkloosheidsregelingen aan. Een zeer ruime meerderheid in de Senaat schaarde zich afgelopen dinsdag achter het wetsvoorstel. Of eenzelfde ruime meerderheid in het verschiet ligt voor de Wet hervorming kindregelingen, moet worden afgewacht. Hervorming betekent in dit geval vooral dat het bestaande aantal kindregelingen wordt teruggebracht. Rutte rekent op een goede afloop en is kennelijk niet geschrokken van het kabaal dat de doorgaans onzichtbare PvdA-fractievoorzitter in de Senaat – wij komen even niet op haar naam – van de week in de media heeft gemaakt over het schrappen van de oudertoeslag. De PvdA-woordvoerder in het debat over het wetsvoorstel repte echter van een “heel goede en fijne behandeling van het voorstel” en stelde dat haar fractie positief is. Rutte mag daarvoor zijn capabele rechterhand Lodewijk Asscher danken. Die weet hoe je moet opereren in de Senaat en binnen de PvdA. Eerder trok hij al de tegendraadse senator Adri Duivesteijn over de streep inzake het Woonakkoord.

Hoewel het zomerreces van de Senaat niet ver weg meer is, ziet de agenda voor komende dinsdag er weinig gevuld uit. De Eerste Kamer praat voornamelijk over zichzelf. Onderwerp van debat is namelijk het verslag van de tijdelijke commissie GRECO-rapport. We hebben daar eerder over bericht. Geïnteresseerden kunnen het complete verslag van de commissie en de belangrijkste conclusies en aanbeveling teruglezen op de website van de Eerste Kamer.

Vorige post:

Volgende post: