Update ministerraad 13 november 2009

door GB op 14/11/2009

in Haagse vierkante kilometer

Van economen krijgen we te horen dat het einde van de tunnel in zicht is. Maar wat verandert er dan concreet? In ieder geval dit: Camiel Eurlings is weer terug. Dat herinnert aan oude tijden, toen we Camiel wekelijks wel ergens in werkkleding op een wals zagen zitten, met een schop in de grond of met een noodhamertje. Als dat niet lukte, dan zat hij wel in Nieuwspoort om een snelweg aan te kondigen die er nog lang niet ligt maar nu al wel een oplossing is.

Camiel had deze week de agenda van de ministerraad gekaapt, omdat het rekeningrijden er eindelijk van gaat komen. Eurlings leek er onderuit te glibberen, maar waarschijnlijk was dit een van de voor het CDA pijnlijke punten waar Mariette Hamer op doelde toen zij destijds op de pijnbank werd gelegd. Camiel moest dus fors aan de bak om niet in een klap zijn reputatie te verliezen. Het persbericht was al ronkend: ‘Kilometerprijs: meeste mensen gaan minder betalen.’ De persconferentie van hem was vervolgens gelukt en er was voor voldoende rugdekking gezorgd. En het is Camiel gelukt: de ANWB hield zich koest en De Telegraaf wacht vooralsnog af.

Wat deed de ministerraad nog meer? Los van de benoemingen besloot de ministerraad tot het verlengen van de anti-piraterij-missie bij Somalië en heeft Van der Laan zijn collega’s achter zich gekregen voor een nieuwe Remigratiewet. Kern van de wijziging: langer en meer investeren in de eerste generatie die hier is, alvorens terugkeer (soms met behoud van uitkering) te faciliteren. De ‘integratiebrief’ is ook wel in het kabinet besproken, maar Van der Laan wacht met het naar buiten brengen daarvan even tot Eurlings is uitgespind.

De persconferentie was nogal tam, zodat één journalist uit pure verveeldheid Balkenende vroeg om zijn ‘ik ben geen kandidaat’ liedje af te draaien. Degenen die het tot Julius Vischjager uithouden, kunnen kennis nemen van een heel ander complot: Balkenende en zijn vriend de burgemeester van Sint-Oederode houden structureel het deksel op de doofpot waarin harde bewijzen zitten over de gezondheidsrisico’s van geïmpregneerd hout. Er staat op de site een brief van Balkenende dat hij niet meer wil reageren. EénVandaag, waar blijft jullie uitzending ‘Balkenende dwarsboomt journalistiek’?

Vorige post:

Volgende post: