Update ministerraad 14 oktober 2011 en wekelijkse Eerste Kamerwatch

door Redactie op 16/10/2011

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 14 oktober 2011 en wekelijkse Eerste Kamerwatch

Vrijdag sloot Rutte een week vol staatsrecht en CDA-geklungel af. Het staatsrecht betrof vooral de positie van de koning. Tijdens de behandeling van betreffende begrotingshoofdstuk werd de voor een goed functionerend koningschap benodigde vanzelfsprekendheid weer van verschillende kanten uitgehold. Leek je vroeger vooral voor of tegen te zijn, tegenwoordig is er nieuw spelelement: de Oranjes kapot spinnen. Daartoe ben je officieel voor het koningshuis, maar pak je de zogenaamde ‘franje’ aan. Het voorzitterschap van de Raad van State, bijvoorbeeld. Daar heeft nog nooit iemand van wakker gelegen. Toch kan je er een probleem van maken. Of de grondwettelijk verzekerde vrijstelling van successiebelasting als Koning Willem IV ooit een paleis erft. Voor het eerst een schandelijke misstand. Vliegen met het regeringsvliegtuig, zonder dat een handelsmissie meevliegt. De loonstroken van de beheerders van de Koninklijke Domeinen. Het ziet er onschuldig uit, maar dat is het volgens mij niet. Al die probleem-oplossende-politici gaat het namelijk niet om het oplossen, maar om het creëren van het probleem. De gedachte aan Beatrix die zich bij de Raad van State overal mee bemoeit en tussen bloederige jachtpartijen door op onze kosten, gewoon omdat het kan, de hele wereld over vliegt – die gedachte wordt toch maar mooi even gedropt.

Rutte verweerde zich overigens redelijk kranig. Hij blijft hardnekkig het verhaal verkopen dat de deelname van de koning aan de regering de beste manier is om hem in de tang te houden. Met zijn vertrek uit artikel 42 Grondwet zou immers ook de ministeriële verantwoordelijkheid vervallen, en wordt een debuut in RTL-Boulevard onafwendbaar. Volgens mij deugt dat verhaal nog steeds niet. In Zweden doet zich daarvoor interessant materiaal voor. Daar schijnt de (ceremoniële) koning tot groot politiek ongenoegen een lintje te hebben opgespeld bij een oliesjeik met bloed aan zijn handen. Helaas is mijn Zweeds ontoereikend om na te gaan of er enige politieke verantwoording gevraagd en afgelegd wordt. Iemand?

Het politieke geklungel werd u deze week aangeboden door het CDA. Minister Gerd Leers bleek van Wilders ook voor eigen parochie niet meer vol op het orgel te mogen, en achter de schermen vechten de Maximisten verbeten voor de benoeming van Donner. Voor de schermen leverde dat interessante staatsrechtelijke vragen op. Valt een telefoontje aan de Kamervoorzitter, om mee te delen dat een bericht van de NOS onzin is, onder de parlementaire immuniteit? Is een motie om de leden van een zittend kabinet niet in aanmerking te laten komen voor benoeming in de Raad van State geen onzuivere gelegenheidswetgeving-bij-motie? En vooral: hoe heeft het kabinet het voor elkaar gekregen om het Koninklijk Besluit, waarmee Donner van het benoemingsdossier gehaald werd, op 14 oktober in de ministerraad te bespreken, op 14 oktober aan de Majesteit voor te leggen, op 14 oktober door diezelfde Majesteit getekend te krijgen, op 14 oktober te contrasigneren en op 14 oktober  (om 14:49) in het Staatsblad te plaatsen – als Beatrix haar handtekening blijkens het besluit in Florence gezet heeft?

Verder gaf Rutte tijdens zijn persconferentie nog een staaltje fact-free-politics ten beste. Zijn éénjarig kabinet had het immers bereikt om de bonnenquota af te schaffen. Dat is echter al een keer of zes gebeurd, terwijl ze nooit bestaan hebben. Fact-free was het besluit van Bleker honden voortaan verplicht te chippen zeker niet. Uit zijn persbericht deze briljante formulering: ‘Er zijn verschillende problemen die het welzijn van honden bedreigen. Zo zijn er dieren die worden mishandeld, verwaarloosd of achtergelaten door hun eigenaar.’

De Eerste Kamer was deze week druk met de Donner-wet en het steunfonds voor de Euro. In beide dossiers etaleerde de Eerste Kamer zowel enig politiek zelfbewustzijn, als iets met honden en een verder trekkende karavaan. Volgende week reces om daar eens over na te denken.

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: