Update ministerraad 15 juni 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 18/06/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 15 juni 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Op de persconferentie blikte Rutte vooruit op de eurotop eind van de maand en het daaraan voorafgaande bezoek aan Merkel komende woensdag. Helaas moeten we het doen met het voorgekookte statement: de RVD knipt de veel interessanter vragen helaas altijd weg en ook op de NOS-site blijven we daarvan deze week verstoken. De premier deed het voorkomen alsof de as Berlijn-Den Haag nog fier overeind staat. Toch zit er de laatste tijd enig licht tussen Merkels steeds openlijker streven naar een politieke unie en Ruttes afkeer van ‘institutionele vergezichten’.

Die afkeer zal vast zijn ingegeven door de naderende verkiezingen. Inhoudelijk is die moeilijker te begrijpen. Als Nederland niet zoals de PVV en in de mindere mate de SP voorstellen uit de (monetaire) unie stapt, zal er betaald moeten worden om eurobonds op te halen of het ESM of een ander rampenfonds te vullen. En als de miljarden naar het zuiden stromen dan willen we ook zeggenschap of althans een mechanisme dat op zijn minst een begin van een bodem in de put verzekert. Nog afgezien van het feit dat als Duitsland in beweging komt, Nederland niet kan achterblijven.

Ook in eigen land vaart Rutte dezer dagen een zwabberkoers. Enerzijds benadrukte hij de noodzaak van meer bezuinigen (‘zaak om door te pakken’). Zelfs met de maatregelen van het voorjaarsakkoord staat het begrotingstekort in 2013 nog op 2,9% en de staatsschuld op niet minder 72,9%. Anderzijds neemt hij afstand van datzelfde voorjaarsakkoord door te benadrukken dat het iedere partij vrij staat daar weer op terug te komen. Dat is natuurlijk ook zo, maar Rutte zou zich juist nu kunnen opwerpen als premier boven de partijen door als relatieve buitenstaander de vijf fracties aan hun handtekening te houden. Als er nog twintig, vijfentwintig of zelfs dertig miljard moet worden bezuinigd is de vraag voor de verkiezingen immers niet welke afgesproken bezuinigingen we achterwege laten, maar welke maatregelen er nog bij komen. Het belasten van kosten voor woon-werkverkeer schijnt daarbij zoveel op te leveren, dat zelfs de VVD daar waarschijnlijk niet om heen kan.

Vanuit de Senaat werd afgelopen week de poging een Verenigde Vergadering te beleggen – waarover al eerder op dit blog werd bericht – over het ESM vakkundig gepareerd. De senatoren lieten zich daarover wel voorlichten door wetenschappers en journalisten (de bijeenkomst kan hier worden teruggekeken starring onze columnist Wim Voermans). Goed nieuws voor langstudeerders is dat vanuit het ‘profileringsfonds’ tien miljoen beschikbaar wordt gesteld om de gevolgen van de langstudeerdersboete te verzachten. Al was dat fonds daarvoor vast niet bedoeld. Morgen, ten slotte, geeft de chambre de réflexion de genadeklap aan het initiatiefvoorstel dat het onverdoofd slachten wil verbieden.

Vorige post:

Volgende post: