Update ministerraad 16 mei 2012 en wekelijkse Eerste Kamerwatch

door Redactie op 18/05/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 16 mei 2012 en wekelijkse Eerste Kamerwatch

Het kabinet luidde woensdag het Hemelvaartsweekend in met een ministerraad. In de huidige tijden van heerschappij van de Staten-Generaal (er is nog geen enkel plaatje van Rutte en zijn nieuwe vrienden) is een ministerraad echter vooral een gelegenheid om eens te vragen wat Rutte eigenlijk van de voortvarend rollende Kunduz-coalite vindt. Het antwoord kwam in een apart persbericht: Rutte is blij en dolenthousiast. Gevolgd door een aantal stevige teksten om de beeldvorming in De Telegraaf tegen te gaan. Het is niet zo dat de hardwerkende Nederlander door Sap & Slob worden uitgekleed terwijl hun kampioen machteloos toekijkt. Het valt allemaal wel mee, aldus Rutte, het is goed voor het land en ook VVD en CDA hebben punten binnengehaald. In de marge van het publieke debat protesteert Pechtold nog tegen de snelle verwisseling van stippen aan de horizon voor stippen in koopkrachtplaatjes. Er wordt weer hervormd, meldt hij trots. Nog verder in de marge meende Jan Pronk dat het tijd werd om te melden wat hij er nu allemaal vond.

Op de kenbare agenda van de ministerraad stonden gebruikelijke onderwerpen. Zo gaat er weer een of andere regeling voor vreemdelingen aangescherpt worden. Vroeger begon het persbericht dan ook zo. Tegenwoordig is aanscherpen-omdat-het-kan niet meer de centrale boodschap, maar heet het ‘tegengaan van misbruik van verblijfsrecht’. Het zullen de orgelklanken zijn die Klink meer kunnen bekoren. Verder nam de ministerraad een besluit over twee initiatiefvoorstellen van het Kamerlid Leijten. Eén voorstel wordt zonder meer bekrachtigd. Dat is op zichzelf staatsrechtelijk nieuws. Rondom het voorstel-Halsema werd in de Eerste Kamer de vraag opgeworpen in hoeverre een demissionair kabinet überhaupt nog over een bekrachtiging zou moeten beslissen. De BZK-commissie in de Senaat stond duidelijk op de rem:

de commissie van mening is dat een demissionair kabinet de beslissing omtrent contra-signering in de regel zal doorschuiven naar een nieuw, volwaardig kabinet ten aanzien waarvan de vertrouwensregel weer volledig functioneert.

Nu niet dus. Misschien gaat de Eerste Kamer daar nog wat van vinden. Dat zou ook kunnen gelden voor de reactie van het kabinet op het tweede voorstel van Leijten. Daarin ziet het kabinet strijd met Europees recht. In plaats van het onmiddellijk niet te bekrachtigen wordt hierover eerst advies van de Europese Commissie gevraagd. In ieder geval vindt het kabinet dus dat de Eerste Kamer een onrechtmatig voorstel aanvaard heeft. Misschien willen de Senatoren het daar ook nog over hebben.

De vorige week gesignaleerde mogelijkheid om een terugzendrecht voor de Eerste Kamer te ontwikkelen, is van de baan. De VVD-fractie in de Eerste Kamer trok de steun aan de Kliksafe-reddingsactie van CU/SGP in en dus overleefde de motie op basis waarvan Verhagen een nieuw voorstel aan de Tweede Kamer zou voorleggen het niet.

1 Martin Holterman 18/05/2012 om 16:04

Cool! Executief naar executief prejudiciële vraag! Zo kan het dus ook…

Vorige post:

Volgende post: