Update ministerraad 16 september 2011 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 17/09/2011

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 16 september 2011 en wekelijkse Eerste Kamer watch

De uitdaging om voor het staatsrechtelijke nieuws uit de ministerraad een politieke samenhang te construeren is dit keer gemakkelijk: Rutte voert PVVverkiezings programma uit. Daarom hier een poging tot een constructie van de onderliggende scenario’s. Over de waarschijnlijkheid van de scenario’s laten we ons natuurlijk niet uit.

Scenario 1: Beatrix is boos. In de troonrede stond een passage die de NOS in staat stelde een tevreden knikkende Wilders in beeld te brengen, aanstaande dinsdag. Daar is wel weer eens behoefte aan. De Majesteit vindt het echter wel genoeg geweest zo, en ze heeft – in navolging van Willem III – geweigerd de passage voor te dragen. Als je ‘dat heerschap’, zo heeft ze Rutte op maandag toegevoegd, ‘tevreden wilt houden, dan lees je zelf de troonrede maar voor. Ik rijd wel een extra rondje om de Ridderzaal om nog wat te zwaaien.’ Rutte heeft eieren voor zijn geld gekozen en de vrijdag voor de derde dinsdag besloten het PVV-deel van de troonrede zelf maar voor te dragen op zijn persconferentie.

Scenario 2: Wilders is boos. Terug van zijn vakantie heeft Wilders eerst even Rutte stevig bij de ballen gepakt. Het gaat namelijk de verkeerde kant uit, met dit kabinet. In plaats van hem, staan de ministers iedere keer andere partijleiders te lijmen vanuit vak K. De hele zomer lang moest Rutte zich laten pesten door financieel woordvoerders van D66, GL en PvdA. En pas weer stond brekebeen Hillen er excuses uit te persen voor nota bene Jolande Sap en Pechtold. Bovendien – en dat begint Wilders nu echt te irriteren – heeft zijn oogappel Fleur Agema erg veel last van het optreden van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. De onrust die haar onmogelijke verhaal over het PGB teweeg brengt, komt niet in geringe mate terecht op het bordje van Fleur. Het dwingt haar ook tot een rol achter de schermen, omdat ze in de media niet meer in de aanval kan gaan maar uitsluitend gedwongen wordt een verhaal te verdedigen wat ze eigenlijk helemaal niet wil verdedigen.

Wilders heeft Rutte maar even opgebeld. ‘Mark, twee eisen. De Algemene Beschouwingen gaan niet over geld of crisis maar over immigratie en boerka’s. Er moet in Buitenhof tenminste één woedende CDA-mastodont zitten. Begin maar weer eens over de strafbaarstelling van illegalen. En verder: zorg dat de shit over de verhoging van de AOW-leeftijd via de vakbonden bij de PvdA komt te liggen. Je geeft Kamp maar een schop, als-ie niet wil bewegen.’

Scenario 3: Donner is boos. Begonnen als fietsend staatsrechtelijk geweten onder Balkenende en de onbetwiste Mister Rechtsstaat in de Trêveszaal. Kon zich zelfs het hoorbaar souffleren van een minister-president permitteren. Hij reikte naar de status van integer staatsman toen hij aftrad voor de Schipholbrand. Daarna ging het mis. In zijn jaren op Sociale Zaken, waar hij door Balkenende telkens weer gedwongen werd om met Mariëtte ‘knokken voor de mensen’ Hamer in één kamer te zitten, is hij cynisch geworden. Vooral toen er niets met het ontslagrecht mocht gebeuren nam hij zich voor dat er dan helemaal niets zou gebeuren. Tegelijkertijd bleek op Justitie waartoe een werkelijk machtige geest in staat was. Zijn positie in de ministerraad brokkelde af. En toen hij uiteindelijk met Binnenlandse Zaken weer enigzins in de buurt van zijn hobby kwam, bleek hij ’s nachts persconferenties te moeten houden over beveiligingscertificaten op internet.Hij wist niet eens dat die dingen bestonden. Ondertussen blijkt overstappen naar de Raad van State ook minder makkelijk dan gedacht.

Terwijl bij Donner de stemming tot onder nul is gedaald, heeft Hirsch Ballin de tijd genomen om na te denken waar de fundamentele fout van het beleid van dit kabinet zit. Vorige week hield hij daar zijn oratie over: er mogen natuurlijk eisen worden gesteld aan het staatsburgerschap, maar het afwentelen van de onhoudbaarheid van monoculturele idealen op de Rijkswet op het Nederlanderschap is een vorm van vreemdelingen pesten die onverstandig, onfatsoenlijk en onrechtmatig is.

‘Jij de Aula van de UvA en de complimenten van Folkert Jensma, ik de persconferentie van de ministerraad,’ dacht Donner en een week lang werkte hij aan een hele serie voorstellen die precies doen waar Hirsch Ballin voor waarschuwde: maar weer eens een extra ronde Aanscherpen & Verzwaren vanuit de gedachte dat het Nederlanderschap uitsluitend en altijd een gunst is. Dat was ook min of meer de tekst van Rutte.

Scenario 4: René van der Linden is boos. Wie? De voormalige voorzitter van de Eerste Kamer en ijdele held van onze wekelijkse Eerste Kamer watch. Ondanks zijn bijdrage aan de totstandkoming van dit kabinet werd hij door Wilders toch uitgeschakeld voor een verlenging van zijn voorzitterstermijn. Onder zijn ogen ziet hij de Senaat afglijden. Een ex-senator lijkt de Eerste Kamer zo gek te krijgen om voor vijf ton een onderzoeksbureau in te huren om de Handelingen samen te vatten. Tegelijkertijd lukt het een griffier om de Senaat voor 150.000 euro 75 iPads aan te laten schaffen. ‘Waar gaat dit heen,’ vroeg us Reneke zich af en niet snel daarna rijpte een duister plan.

Tijdens de wekelijkse Limburgse caucus heeft hij, een autortiteit op het gebied van paspoorten, even meegedacht met het kabinet. Aanscherpen hier, eisen stellen daar – Maxime noteerde het trouw in zijn notitieboekje. Genoeg materiaal om straks, als alles in de Eerste Kamer ligt, tijdens één lange Nacht van Van der Linden nog een keer gloriëren in de Senaat en te smaken hoe het proeft om wraak te nemen op Wilders.

Vorige post:

Volgende post: