Update ministerraad 17 december 2010 wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 19/12/2010

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 17 december 2010 wekelijkse Eerste Kamer watch

De ministerraad kwam vrijdag bijeen onder leiding van de vice-premier. Rutte vertoefde in het buitenland. Verhagen liet de ministerraad fors uitlopen en belegde vervolgens een persconferentie die eigenlijk alleen maar over het schaakspel tussen Eerste Kamer en kabinet ging. Of eigenlijk niet, want het was een persconferentie waar Verhagen zijn reputatie als Rattus Catholicus Maxiumus aan ontleent. Niets zeggen, van alles suggereren en zo bedachtzaam formuleren dat hij de suggestie wekt met elk woord iemand te willen pleasen of te irriteren. Op een gegeven momet schakelde het journaille terug naar de meest minimale vorm van interviewen (´hoor ik u nu zeggen dat…..’) gevolgd door Verhagen: ´Nee, dat zeg ik niet.´

De harde gegevens zijn: het kabinet heeft nog wel gesproken over manieren om de Eerste Kamer tegmoet te komen, maar de wijze waarop Rutte in het debat over de regeringsverklaring de samenwerking in deze coalitie uitlegde, staat niet toe dat er met één eurocent wordt geschoven zonder het akkoord van Grote Gedoger. Alles wat met geld te maken heeft, was namelijk onderdeel van het gedoogakkoord. Feiten zijn ook dat de regering afgelopen vrijdag aangaf de postkwestie te willen deescaleren (verplichting wordt uitgesteld) en anderzijds de kunstsector nog even aanvullend werd geirriteerd: inkomensvoorziening voor jonge kunstenaars wordt afgeschaft.

Daarna wordt het gauw schimmiger. Als bijdrage onzerzijds aan het politieke piskijken: het kabinet heeft voor maandag ´een brief´ toegezegd die over ´de moties´ van de Eerste Kamer gaan, maar die eerst nog overleg vraagt met de ´meest betrokken bewindslieden.´ Verhagen liet nadrukkelijk boven de markt hangen dat de moties in hun totaliteit werden bestudeerd, zodat ik wel wat zie in mogelijkheid dat de regering Van der Hoeve van de OSF uit het oppositiekamp probeert te weken. Door een of ander onweerstaanbaar bod over de kleur van het paspoort te doen. Dan komt er maandag een brief met de mededeling dat de BTW-verhoging doorgaat omdat de benodigde meerderheid in de Eerste Kamer aan deze wens is ontvallen. Was getekend, Maxime – een feest voor de democratie – Verhagen.

Verder speculeren stuit al snel af op de nietszeggende dooddoeners over ´het normale verkeer tussen Kamer en kabinet´ (wat dus nog wel normaal functioneert) en ´aangenomen moties moeten we altijd serieus nemen.´

Maandag de brief. Dinsdag de stemming over het Belastingplan. We gaan het meemaken. De spanning in de Senaat is in ieder geval gestegen, want de voorzitter had kennelijk geen tijd meer om voor een eigen mediamomentje te zorgen.

Vorige post:

Volgende post: