Update ministerraad 18 juni 2010

door GB op 19/06/2010

in Haagse vierkante kilometer

Terwijl Rosenthal druk bezig is om partijen vak K in te masseren, kabbelt de ministerraad rustig verder. Niet meer als het centrum van de macht maar als een trouw beheerder van de demissionaire boedel. Balkenende krijgen we na afloop helaas niet meer te zien, en er is ook geen ‘gesprek met de minister-president’ meer bij de staatsomroep.

Maar de echte persmachines draaien nog even door. Camiel maakt weer nieuws met de ruit bij Eindhoven (er is geld gevonden) en strenger handhaven (vaarbewijs inleveren bij regelmatig dronken varen). Balkenende wordt op internet en in Brussel bedankt. Wij eren hier Camiel nog een keer (en dan houden we erover op) door hem zo te herinneren:

Verder hebben Donner en Hirsch Ballin een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd om de ‘vakantiewetgeving’ aan te passen. Nu is het zo dat zieke werknemers minder vakantiedagen opbouwen dan werkende werknemers, en daar schijnen ze in Luxemburg een streep door te hebben gezet. Dus passen we hier de wet aan. Uit het persbericht:

In Nederland is dat nu niet zo: langdurig zieke werknemers bouwen minder vakantiedagen op. De wijziging is noodzakelijk door uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen.

Nog los van het feit dat dit Hof sinds het Verdrag van Lissabon volgens mij als het Hof van Justitie (van de Europese Unie) moet worden aangeduid, denk ik dat met dit soort communicatie de publieke weerzin tegen de EU alleen maar toeneemt. Op deze manier krijgen we beleidswijzigingen dubbel opgedrongen. Want als het Hof hier buiten zijn boekje is gegaan, dan moeten we een list verzinnen om het Hof weer terug in zijn hok te krijgen. Maar als het Hof gedaan heeft wat het moest doen op basis van Europese wetgeving, waarom dan het Hof aanwijzen als de oorzaak? Dan zijn het regels waar Nederland waarschijnlijk zelf mee heeft ingestemd. Misschien is het een idee om de frustratie over het verloren referendum om te zetten in een ander soort communicatie over aanpassingswetgeving.

Vorige post:

Volgende post: