Update ministerraad 21 februari 2014 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 23/02/2014

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 21 februari 2014 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Het landelijke raderwerk lijkt wel zo’n beetje tot stilstand gekomen, in afwachting van de gemeenteraadsverkiezingen. Alleen wie met spanning zat te wachten op de instelling van de Staatscommissie Familierecht, zal uit de stoel opveren van het officiële nieuws van de ministerraad. Het internationale en lokale nieuws heeft Rutte echter niet zelf in de hand. Dus moest hij reageren op wat de journalisten hem voorschotelden. Over de Oekraïne bleef hij professioneel op de vlakte. Men moest geen misdrijven plegen, was het standpunt, en voor de rest vooral zelf bedenken waar het met dat land heen moest. Ook de kwestie Benno L. werd handig geparkeerd. De acties van burgemeester Lenferink waren even prijzenswaardig als de emoties van de demonstranten begrijpelijk.

Maar bij de benzinepompstations in de grensstreek ging het toch mis. De tankende kiezer zal weinig boodschap hebben aan de aangekondigde evaluatie maar zich wel opwinden over de Belgische tankauto’s waar tegenwoordig een bedankje aan Rutte op staat. En dat terwijl de PvdA al is begonnen met spinnen. Samsom – de laatste weken vaker in de weer met paniekvoetbal – had al laten doorschemeren dat als er iets aan die accijnzen zou moeten gebeuren, de automobilist wel via de motorrijtuigenbelasting zou worden aangepakt. En dat was Rutte kennelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Hij op zijn beurt gebruikte nota bene de persconferentie van de minister-president om het tegendeel te beweren. Er zou wel weer ergens een lastenverzwaring worden doorgevoerd, maar de autobezitter kon gerust het gaspedaal induwen.

In de Eerste Kamer werkte men de laatste agenda voor de krokusvakantie af. Dat betekende een groot debat met Minister Asscher over de uitbreiding van de wet op het minimumloon. Volgens de minister is er nu een voorziening waarbij de krantenbezorger toch ook een fatsoenlijke regeling heeft, zonder dat de buurjongen die de auto wast aangifte inkomstenbelasting hoeft te gaan doen. Naar het schijnt, overtuigde dit verhaal grote delen van de kamer. Dat signaleerde ook De Volkskrant, afgelopen week. De stukjes van de steun voor Rutte II lijken in elkaar te gaan vallen en de wetgevingsmachine blijkt eindelijk te gaan lopen. Zelfs het CDA werd ook in de rest van de stemmingen in de Eerste Kamer opvallend vaak in de buurt van de constructieve zijwieltjes van de coalitie gesignaleerd.

Niet meer gesignaleerd zal worden dr. Els Borst, minister van Staat. In een waardige herdenking markeerden de Voorzitter en de minister-president haar bijdragen aan de publieke zaak en namen ze een moment stilte in acht. Een moment om aan haar te denken en moment voor een schietgebedje dat deze afschuwelijke moord geen politiek motief zal hebben.

1 Frank Haarsma 25/02/2014 om 23:57

Het verdient de aanbeveling om Oekraïne te gebruiken in plaats van de Oekraïne: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/oekraine-de-oekraine

Vorige post:

Volgende post: