Update ministerraad 21 maart 2014 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 24/03/2014

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 21 maart 2014 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Er was nogal wat gebeurd. Zo heeft de commissie elektronisch stemmen geconcludeerd dat het elektronisch tellen van de stemmen sneller gaat en nauwkeuriger is dan het tellen met de hand. Voor Plasterk, inmiddels toch huiverig geworden om over één nacht ijs te gaan, is dat reden om een voorzichtige en gefaseerde invoering van vormen van elektronisch stemmen weer te gaan invoeren. De richting waarin dat gaat is evenmin weinig verrassend: geen obscure black boxes meer, maar machines waar een geprint en gemakkelijk te tellen stembiljet uitrolt. Dat stembiljet kan dan gemakkelijk geteld en gecontroleerd worden.

Ondertussen struikelt Rutte overal rond tussen de wereldleiders en moest vice-premier Asscher de afschuw van het kabinet overbrengen over het optreden van Wilders.  Dat deed hij overtuigend. Maar De Telegraaf draaide de collectieve verontwaardiging wel terug naar de vraag wat Asscher dan deed aan het verlagen van het Marokkaanse aandeel in de criminaliteitscijfers en wat hij er eigenlijk van vond dat Rutte als een van de laatsten verontwaardigd was.

In de Eerste Kamer pakken ze het tegenwoordig grootster aan. Men organiseert daar aan de lopende band beleidsdebatten, waarin de grote thema’s als de rechtsstaat, innovatie en het wereldvoedselprobleem van alle kanten belicht worden. Afgelopen week werkte de Senaat de spin off van het rechtsstaatdebat weg. Helaas is de motie van Hans Engels om weer eens een echte grondwetsherziening op te tuigen aangehouden.

Vorige post:

Volgende post: