Update ministerraad 22 januari 2010

door GB op 23/01/2010

in Haagse vierkante kilometer

We hebben de kabinetsreactie op de commissie Davids: ‘wordt aan gewerkt’. We hebben Uruzgan: ‘als de tijd daar is, zult u het besluit horen’. Het toptarief: ‘ik wil niet op de discussie vooruit lopen’. Wilders: ‘het is nu onder de rechter, daar wil ik me niet in mengen’. En ondertussen glibbert Camiel Eurlings onder het rekeningrijden uit: ‘ik zal met hem erover spreken.’ Kortom, volop vaderlandse politiek. Maar die lijkt niet echt samen te vallen met de ministerraad, op dit moment.

De ministerraad draaide deze week vooral mee in de campagne van de PvdA. Ter Horst meldde het voorgenomen aandeel vrouwelijke managers bij de overheid praktisch gehaald is, Cramer meldde een voortuitgang ‘duurzaam inkopen’ en Klijnsma een nieuw project ‘sociaal aanbesteden.’ Aan juridische berichten was er de benoeming van een nieuwe raadsheer in de Hoge Raad: de fiscalist Koopman en een wetsvoorstel om de uitvoering van het Haags Kinderontvoeringsverdrag 1980.

Kinderontvoering komt vooral in het nieuws als een fenomeen waarbij Nederlandse kinderen in ambassades zitten of Jaap Jongbloed ergens in Egypte ergens met een camera binnenvalt. Maar omgekeerd komt (natuurlijk) ook voor. Tot nu toe kreeg zo’n ‘ontvoerende ouder’ in Nederland dan te maken met de Centrale Autoriteit, die optreedt namens de buitenlandse partner. Tegelijk heeft diezelfde Centrale Autoriteit ook tot taak om de boel minnelijk te schikken. Bovendien sta je dan als ouder wel tegenover de Staat, wat misschien niet helemaal past bij de equality of arms. Hirsch Ballin mag een wetsvoorstel naar de Raad van State sturen om daar een einde aan te maken. Voortaan worden buitenlandse partners doorverwezen naar een advocaat.

Verder begint de verbouwing van de koninkrijksstructuur op stoom te komen. Op zich zou het aardig zijn als iemand die zich voor het onderwerp interesseert ons periodiek op dit blog op de hoogte houdt van de verwikkelingen. Interesse? Mail naar publiekrechtenpolitiek@gmail.com

Vorige post:

Volgende post: