Update ministerraad 23 april 2010

door GB op 24/04/2010

in Haagse vierkante kilometer

Militair marcheert Nederland nog in de voorste linies. Onze jongens mochten dan wel niet meer in Afghanistan blijven, in de golf van Aden valt nog genoeg te doen. De ministerraad besloot dan ook onze deelname (met twee schepen) aan de antipiraterijmissie bij Somalië te verlengen. Daarover ontstaat totaal geen discussie. Waarom zou dat zijn? Ook dit kost veel geld, ook hier lopen Nederlandse levens gevaar (weliswaar veel minder, maar toch) en hier is het een nog meer uitzichtloze en nog minder verfrissende taak: kansloze, dus kennelijk wanhopige Somaliërs bij een vrachtschip wegschieten. Vanuit de persvoorlichting valt het verschil tussen Afghanistan en Aden niet te verklaren. In het betreffende persbericht zitten de vijf vertrouwde ingredienten: 1. Nederland doet internationaal lekker mee (we leveren zelfs de commandant!) 2. de VN/NAVO/EU/weet-ik-veel wil het 3. we begeleiden ook schepen die hulpgoederen vervoeren, 4. het is in ons eigen economische belang en 5. het heeft succes.

Om toch een discussie op gang te brengen zou het goed zijn als het duo Krop & Klap zich eens over deze ‘evaluatie’ buigt: 

De operaties hebben effect. Sinds het begin ervan, eind 2008, is het aantal gevallen van piraterij weliswaar toegenomen, maar het percentage geslaagde kapingen is gedaald. 

Wat er verder ook van militaire missies terecht zal komen, in West Europees Unie-verband zullen ze niet (meer) plaatsvinden. De ministerraad stemde namelijk in met het opzeggen van het West-Europese Unieverdrag, oorspronkelijk het Verdrag van Brussel. Dat verdrag garandeerde dat Luxemburg ons zou komen helpen wanneer we zouden worden aangevallen door de Russen. Die verplichting staat tegenwoordig – als ik het wel heb – in het Verdrag van Lissabon maar krijgt natuurlijk vooral gestalte in NAVO-verband.

Minister Klink, erkend liefhebber van stelsel- en structuurwijzigingen, stort zich in zijn nadagen als minister in dit kabinet op de BOPZ. Er komt een volledig nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg, waarin bestaande arrangementen samengebald worden in één rechterlijke zorgmachtiging, die dan – in het kader van het maatwerk – wel weer veel verschillende vormen kent. De rechter wordt bij zijn beslissing ondersteund door een commissie van tenminste drie deskundigen: een ‘algemeen lid’,  een psychiater en een jurist. Die positie van adviserende jurist is mij niet helemaal duidelijk, omdat je toch mag hopen dat de rechter die dit soort zaken doet een ‘deskundige’ is op tenminste het juridische deel. Maar misschien vervangt het de bestaande vormen van rechtsbijstand, en dan is het iets om goed in de gaten te houden.

Rondom de ministerraad was er dit keer ook de nodige politiek. Het RD noteerde dat er ‘onverwacht snel’ een akkoord bereikt was over de voorjaarsnota. Maar ik vermoed dat er in het kabinet tegenwoordig Britse toestanden heersen, met de minister-president op het toppunt van zijn primus-inter-pares-macht. Er zitten praktisch alleen CDA-ministers aan tafel, en iedereen die nog enige kans wil maken in een eventueel Balkenende V zal de beoogd formateur daarvan nu niet gaan zitten irriteren. Opzichtig kwispelen past veel beter in die ambitie. De eerste die iets suggereert, krijgt immers meteen strafcorvee als fractieleider in de Tweede Kamer.

Dat Balkenende in een Britse roes leeft, zou in ieder geval goed passen in zijn afwijzing van een minderheidskabinet. Hij had het over ‘staatkundige tradities’, ‘constitutionele structuur’ en nog zo wat, maar bracht zijn weerzin goed onder woorden toen hij vertelde van de Noorse minister die tijdens een NAVO-top iedere keer moest bellen met de oppositieleider voordat hij ergens mee akkoord kon gaan. Ik stel me dan zo voor dat Brown tijdens zo’n schorsing tegen Sarkozy opschept hoe hij de troepen gesloten houdt, en dat Balkenende juist begint aan de mop ‘komt een Annie Schrijer-Pierik in het torentje’ als de Noorse minister weer binnenkomt.

Volgende week is de kat van huis, en zal Rouvoet op donderdag het land toespreken. Balkenende zit dan in het Verre Oosten en op vrijdag is het Koninginnedag.

Vorige post:

Volgende post: