Update ministerraad 24 augustus 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 27/08/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 24 augustus 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Dat de blog voor de uitdaging staat om een totaal opgedroogd gremium wekelijks van commentaar te voorzien, is reeds vorige week gesignaleerd. Zeker nu de Eerste Kamer morgen en volgende week nog op reces is, is er geen ontkomen aan: Schelberg wordt de nieuwe burgemeester van Hengelo en Ronnie van Diemen de nieuwe inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid. Zeer geschikt, volgens het persbericht. En ze heeft op het VU-Medisch Centrum gewerkt, dus ze hoeft ook niet te worden ingewerkt.

‘Voor de deur’ en ‘achter het touwtje’ spinden Leers en De Jager. Leers probeerde te klagen over de polariserende toon van het Polenmeldpunt maar werd onderdeel van een andere spin (die wel eens uit PVV-hoek zou kunnen komen), namelijk dat het CDA met een zachte g wel een beetje klaar is met de anti-revolutionaire morele zuiverheid van boven de rivieren. De Jager was weer bezig aan zijn zoveelste rondje ‘wat doen we met Griekenland’. Het antwoord van De Jager: ‘streng zijn’. De uitkomst: wat Duitsland doet.

Overigens speelde er deze week wel een interessante kwestie: de langstudeerdersboete, die officieel geen boete heet maar een maatregel. De staatsrechtelijke problemen die daarmee gemoeid zijn, werden hier eerder gesignaleerd. Tijdens het debat was Zijlstra zeer ferm in zijn afwijzing. Hij ging opmerkelijk ver, door ook constructies met terugwerkende kracht buiten de orde te verklaren. Dat mocht alleen maar als het begunstigend was. ‘Partijen die met de wet te maken hebben moeten daar een positief resultaat van hebben.’ Waarom het met terugwerkende kracht verlagen van een tarief niet begunstigend zou zijn, ontgaat mij. Hoe dan ook: als dat de nieuwe lijn is, dan is belastende terugwerkende kracht die Donner over ons uitstortte om de legesheffingen voor ID-kaarten te behouden verleden tijd. Dat zou dan in ieder geval winst zijn.

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 RK 27/08/2012 om 21:43

Heeft dit blog niedt de Kamerbrieven van Spies, 16 augustus, over de SGP-zaak gemist? Interessant voer voor juristen, dunkt me.

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: