Update ministerraad 24 januari 2014 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 26/01/2014

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 24 januari 2014 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Rutte wekt niet de indruk dat hij snel bang is voor ministers die teveel aandacht trekken. Maar de permanente queeste van minister Timmermans om overal ter wereld brandhaarden te blussen, demonstranten moed in te spreken, misstanden op te lossen en kinderen uit brandende weeshuizen te redden begint inmiddels wel schrijnend af te steken bij Ruttes warme banden met zijn goede vriend Poetin. Rutte besloot tot een inhaalslag en waste de Iraanse President de oren tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos. Bij een land onder economische sancties valt zelfs voor Rutte geen handelsbelang meer te ontwaren.

Ondertussen wordt er stevig aan de poten van de electorale stoel van Rutte gezaagd. Baudet ment zijn volgelingen tegenwoordig vanaf het spreekgestoelte en Buma ging de pomphouders in de grensregio naar hun mening over de benzineprijzen vragen. Bij beiden zit het antwoord in de vraag – waardoor de politieke effectiviteit alleen nog maar toeneemt. Ondertussen zijn ze bij de PvdA nog op zoek naar een deur waar Samsom nog niet op geklopt heeft. De vraag wordt inmiddels of er nog veel te doen valt, als Rutte zich straks meldt in de campagnes.

Beleidsnieuws was er deze week niet uit de ministerraad, en er werd zelfs niet gespind. We krijgen er alleen een ‘Onafhankelijke Nucleaire Autoriteit‘ bij. Dat zal ongetwijfeld de openingsgrap van Rutte in het gesprek met Rohani zijn geweest.

De Eerste Kamer bedreef afgelopen week op de eigen wijze politiek. Verkapt als technisch beleidsdebat over de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid knalden de Senatoren stevig op elkaar over de vraag of Nederland iets aan zijn naam als belastingparadijs moet gaan doen. Dat is politiek geen ongevoelige materie. Dat gold ook voor het debat over de kabinetsreactie op het rapport uit de Eerste Kamer over de privatisering van overheidsdiensten, erfenis van Senator Schuurman. Ook hier lag de grote mensen politiek niet ver onder de oppervlakte. Onder aanvoering van Senator Flierman ligt er volgende week een motie waarin het Kabinet wordt aangespoord om het rapport toch wat serieuzer te nemen. En de Senaat bediende het Burgerforum op zijn wenken: de behandeling van de voorstellen om een soort van referendum in te voeren staan binnenkort op de plenaire agenda.

Vorige post:

Volgende post: