Update ministerraad 25 mei 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 29/05/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 25 mei 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Rutte opende de persconferentie met de constatering dat ook de ministersploeg zich in het Lenteakkoord kan vinden. Met de implementatie ervan in de voorjaarsnota loopt het kabinet weer in de pas met de Kamer. Nederland verkeert zo in een soort staat van cohabitation: een centrumrechtse ministersploeg voert een politiek programma van een centrumcoalitie uit. Of beter: een behoudend kabinet heeft een progressieve agenda in de maag gesplitst gekregen.

Helemaal van harte gaat dat natuurlijk niet (‘2013 is geen verloren jaar’). Op de vraag van een journalist uit welk stapeltje papier op zijn bureau Rutte voor zijn plezier leest – het regeer- en gedoogakkoord of het Lenteakkoord – was het antwoord toch weer allebei. Waarna de verdiensten van Rutte I werden geroemd: achttien miljard bezuinigen, meer veiligheid en minder immigratie. Hij hield ook graag de suggestie van Frits Wester in de lucht dat de kop van jut van het Lenteakkoord – de al genoemde bezuiniging op reiskosten – in de Catshuisronde door de PVV is bedacht. De premier wist het niet precies, maar de VVD was het in elk geval niet geweest.

Bij Nieuwsuur lapte schaduwpremier Pechtold de andere flank erbij. Toen Roemer een grote broek aantrok voor nota bene autorijdend Nederland nam Pechtold hem in de tang door bloot te leggen dat ook de SP wil of althans wilde bezuinigen over de rug van leaseautorijders. En, bovendien, dat Roemer dat zelf even niet helder voor de geest had. Zo sorteert iedereen voor op september.

Verkiezingen waarbij eindelijk eens ten principale over Europa kan worden gesproken. De redenering van Rutte is dat er weliswaar veel minpunten aan zitten en hij er niet van houdt (hij beklaagde zich, jawel, over het gebrek aan ramen en de stank in de vergaderzaal waar Van Rompuy de Raad opsluit), maar dat we de Unie en de euro nu eenmaal nodig hebben. Wilders is in zijn redenering juist de man die bakken soevereniteit naar Brussel draagt door te pleiten voor economische associatie, waarbij Nederland wel het acquis moet doorvoeren maar als niet-lid geen enkele zeggenschap meer heeft. Wat Roemer met de Unie wil, behalve minder, is eigenlijk niet duidelijk.

De vraag is of Rutte met zijn economisch realisme kan opboksen tegen Wilders’ krachtige frame van Brusselse bezuinigen, waarin hij de Nederlandse economische crisis koppelt aan de Zuid-Europese malaise. Als de Unie en de euro inderdaad tot een rekenkundige som worden gereduceerd is het maar de vraag of daar ook uitkomt dat Griekenland in de euro moet blijven. Bovendien delft Rutte’s rationele frame het emotionele onderspit. Het zou mooi zijn als er een partij vertelt dat Europese integratie wellicht goed is voor de centen, maar vooral in normatieve zin het juiste is om te doen. Als we vinden dat we een lotsverbondenheid hebben met de Grieken, dan moet daar ook maar voor worden gelapt: linksom (steunfondsen), rechtsom (eurobonds) of door het midden (ECB). Onder erkenning dat de recessie waarin NEderland als een van de weinige nordics verkeert, wel eens een veel binnenlandser oorzaak zou kunnen hebben dan eurosceptici het graag doen voorkomen: de torenhoge schulden waarmee onze huishoudens zichzelf hebben opgezadeld, zoals Jort Kelder nog eens laat zien. Het kan snel gaan.

Op de persconferentie figureerde Eerste Kamer als cementmolen-op-afroep. De senatoren hebben extra vergaderdagen ingeruimd om de voorjaarsnota en alle uitvoeringsmaatregelen van het Lenteakkoord zo veel mogelijk voor het zomerreces te verteren. In de afgelopen week hield zij zich bezig met alcohol voor jongeren en werd de onderzoekscommissie privatisering opgetuigd met senator Kuiper als voorzitter. Er zijn deelrapporten geschreven over de (voormalige) nutsbedrijven NS en KPN en de energie- en reintegratiesector. In juni volgen openbare gesprekken. Als bericht op dit blog, lopen de senatoren zich bovendien warm voor een pittig gesprek met staatssecretaris Bleker over de rituele slacht.

Vorige post:

Volgende post: