Update ministerraad 27 november 2009

door GB op 28/11/2009

in Haagse vierkante kilometer

Het lijkt erop, alsof Kroonprins Camiel toch langzaam vermorzeld wordt tussen De Telegraaf en de ANWB. En het CDA moet deze dagen de beker helemaal leegdrinken: Maria van der Hoeven probeert een verhoging van de energierekening van 300 euro te verkopen als een milieudoelstelling. Verhagen is druk met het volgende Wilders-akkefietje, maar dat interesseert gelukkig niemand meer. En ondertussen boekt Balkenende toch nog een succes in zijn personeelsmanagement: in zijn eigen woonplaats wordt een partijgenoot burgemeester.

De ministerraad was verder druk met twee vaste refreinen: investeren (dit keer in Zuid-Oost Nederland) en advies vragen (dit keer aan de SER). Voor het staatsrecht interessant is de aankondiging van nieuwe Drinkwaterregels. Onderdeel daarvan is een constructie waarbij – met ontheffing – biociden kunnen worden toegevoegd, ter bestrijding van de legionella-bacterie. De legionella-bacterie heeft alleen maar met de kwaliteit van drinkwater te maken, wanneer dat drinkwater lang stilstaat in een warme leiding. Als dat dus maar goed gaat: Sproeivliegtuigen meets Fluoridering.

Interessant is ook dat de ministerraad van plan is om een zelfstandige (autonome) beheersorganisatie in het leven te roepen die de belangen van de Staat in financiele instellingen gaat beheren en afstoten. Het is een club met een ‘exitstrategie’ op basis van een ‘exitmandaat’. Balkenende zou zeggen: we zetten de boel ‘op afstand’. In tegenstelling tot de situatie met de kroonprins lijkt deze afstand wel effect te gaan hebben op de politieke ministeriële verantwoordelijkheid. Er is echter één probleem: het kabinetsbesluit is een uitvoering van de motie-Weekers. Benieuwd welke slinger deskundoloog Vleugels daar weer aan weet te geven, straks.

Vorige post:

Volgende post: