Update ministerraad 27 september 2013 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 29/09/2013

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 27 september 2013 en wekelijkse Eerste Kamer watch

In de drie jaar dat Rutte er nu zit heeft hij al in veel varianten zijn mond gehouden. Eerst zaten we weken naar de radiostilte uit het Catshuis te luisteren, toen werden over het verloop van de formatie geen mededelingen gedaan en nu is het wederom zo ver: het ventileren van zijn opvattingen ‘zou het proces niet bespoedigen’. De nieuwe vorm van radiostilte. Overigens is het nu serieus ingewikkeld geworden. Er schuiven nogal wat panelen tegelijk. Met welke fracties gaat er onderhandeld worden? Zijn de senatoren dan aan boord? En wat is de inzet? Een structurele vorm van gedoogsteun? Een extra coalitiepartij? Een gelegenheidsdeal om het Belastingplan naar het Staatsblad te lozen? En dan moeten de inhoud van de maatregelen en de verenigbaarheid van de gekwetste ego’s nog komen. We hebben Dijsselbloem nog nooit gehoord over kleien met smurfensnot. Maar wat hij nu moet doen, is ook niet makkelijk.

Over het verdere verloop van deze halve tussenformatie kon Rutte dus niet veel zeggen. Hij liet het bij zijn gebruikelijke optimisme over de te verwachten goede afloop, en hij weigerde nu al een machtswoord te spreken over het aannemen van de begroting. Rutte kon wel in de richting van D66 en ChristenUnie met de snoeptrommel rammelen: meer werkgelegenheid in kazernes in Friesland en Drenthe, een kinderpardon en een Actieplan Open Overheid. Allemaal mogelijk voor wie mee wil doen.

Tegelijkertijd is er werk aan de winkel in het Koninkrijk. De Rijksministerraad heeft de Gouverneur op Sint Maarten een aanwijzing gegeven onderzoek in te stellen naar het functioneren van het openbaar bestuur. De gevoeligheid van deze interventie bleek wel uit de mate waarin Rutte van papier las. Het gaat ook over meer dan een paar puntenslijpers die uit de boeken zijn verdwenen. ‘Het onderzoek moet zich richten op bekende kwetsbare sectoren zoals het gokwezen, de prostitutie, het vreemdelingenverkeer, infrastructurele werken en grote aanbestedingen.’ Dat klinkt als weinig anders dan een totaal failliet van het eilandbestuur.

Gelukkig waakt ten onzent de Eerste Kamer. Die hield een beleidsdebat over de functie van cultuur in de samenleving en stond uitgebreid stil bij een initiatiefwetsvoorstel om de risicoaansprakelijkheid van ouders voor kinderen uit te breiden.

Vorige post:

Volgende post: