Update ministerraad 29 november 2013 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 30/11/2013

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 29 november 2013 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Wie het politieke slagveld van de afgelopen maanden overziet, zal opmerken dat dit kabinet toch nog merkwaardig effectief voortmoddert. In het vooronder van de politiek sleutelen Dijkgraaf, Koolmees en Schouten aan de details van de pensioenen, dus dat komt goed. Senator Van Boxtel kan vast een nieuwe bus vaseline bestellen om de draai te maken, want zijn rol als breekijzer voor Pechtold is uitgespeeld. Ondertussen zoekt de PvdA nog naar een manier om Senator Duivesteijn in de rode kruiwagen te houden, maar dat moet voor Samsom goed te doen zijn. Desnoods ketent hij zich persoonlijk aan de rebel vast of wordt Duivesteijn met een Greenpeace-vlag om de nek op dienstreis naar een Russisch booreiland gestuurd. De zijwieltjes van de coalitie zijn ook goed gesmeerd. Rutte noemde de Najaarsnota nadrukkelijk ook het product van D66, CU en SGP. Tussen neus lippen door meldde hij dat er links en rechts nog wat tegenvallers en meevallers tegen elkaar waren weggestreept. Nu dit zonder politiek gedoe is verlopen, zijn de politieke binnenlijnen kennelijk goed aangesloten. Het zou niet verbazen als er bij het kruimelwerk van de begroting ook wat politieke loyaliteit is ingekocht, en die verdraaide busjes voor rechtzinnig basisonderwijs weer voor een paar jaar gered zijn.

Is er alleen maar succes te melden? Dat niet. Ondanks het liberale kabaal dat we er al heel lang over horen, is ons begrotingstekort wel degelijk boven de 3% uitgekomen en worden we afgewaardeerd door een kredietbeoordelaar. Natuurlijk hebben we hiermee niet de glijvlucht naar Griekse toestanden ingezet, maar de achterblijvende economische groei zaait wel twijfel over de mate waarin de politiek in staat is aan de echt belangrijke knoppen te draaien.

Aan Rutte ligt dat niet. Hij hees afgelopen weken enthousiast weer nieuwe projecten op de wagen. Klijnsma heeft de niet eenvoudige klus gekregen om een hard pakket voor de sociale zekerheid in het Staatsblad te krijgen en Asscher heeft een nieuwe kluif: hij mag dan toch aan de gang met ontslagrecht. Hij kreeg de dag erna onmiddellijk de wind van voren van zijn vrienden van de FNV. Bovendien beginnen de gemeenten onrustig te worden over het pakket dat voor hen klaarstaat. Zwarte Piet bestaat, en Asscher krijgt hem.

In de marge van dit politieke geweld probeerden ook andere ministers hun profiel nog wat op te poetsen. Teeven gaat ‘meer oog hebben voor de slachtoffers‘ en stelt daarvoor iets onduidelijks voor. Het lijkt erop dat hij gewoon meer mogelijkheden wil hebben om Saban B. en Volkert van der G. voortaan gewoon in de cel te houden. Het VN-Gehandicaptenverdrag gaat uitgevoerd worden, vermeldt de Rijksvoorlichtingsdienst verder. Daarvoor schijnt ook de Kieswet te moeten worden aangepast. Wat dat inhoudt, is niet onmiddellijk duidelijk. Vermoedelijk gaat het om voorzieningen in een stemlokaal, maar we zullen toch niet een VN-Verdrag nodig hebben om een stemlokaal rolstoelvriendelijk te maken?

De meest doorzichtige steunt komt deze week van Plasterk. Hij liet den volke grootschalig kond doen dat ‘het kabinet de ambitieuze student tegemoet komt‘. Wie twee studies doet, hoeft niet meer onmiddellijk voor zijn tweede studie 20.000 euro te betalen. Dit voorstel is zonder meer sympathiek, maar het plan om de getalenteerde studenten met dergelijke bedragen te straffen was nu juist van Plasterk zelf, destijds.

Ten slotte kwamen in de Trêveszaal de nodige benoemingen ter tafel. Het CDA heeft weer eens een echte post te pakken en levert de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De Hoge Raad wordt versterkt met Elishewa Shoshana Guylaine Nofretete Aurora Irene van der Griend en mevrouw Tanja. Ernst Noorman, die al tijdelijk op de precaire post in Paramaribo zat, mag zijn geloofsbrieven aan Desi Bouterse gaan aanbieden, maar in de West is de spoeling verder dun. Althans, het zal niet in de eerste plaats vanwege hun CV zijn dat het Gerechtshof wordt aangevuld met een jonge curator en een gewezen schoolmeester.

De Eerste Kamer drijft ondertussen Teeven een beetje verder in het nauw met zijn voorstel voor het gebruik van biometrie bij de identificatie van vreemdelingen. De stemmingen zijn uitgesteld, de PvdA heeft een om een derde termijn verzocht. Maar volgende week is er eerst ceremonieel werk aan de parlementaire winkel: het in Verenigde Vergadering behandelen van de voorstellen om te bepalen wie het Koninklijk Gezag zal waarnemen als Koning Willem-Alexander in de nabije toekomst overlijdt. De bedoeling is dat Maxima of desnoods Constantijn dat gaat doen, maar daarvoor moet er eerst formeel een wet worden aangenomen. Op voorspraak van Koffeman is de discussie daarover in een weinig subtiele hoek beland: over wat er moet gebeuren als Maxima de aankomende acht jaar niet alleen haar echtgenoot verliest maar ook onmiddellijk een maffiabaas aan de haak slaat.

Welkom in ons jarige Koninkrijk, Hoogheid, het kan hier zo mooi zijn.

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 Martin Holterman 02/12/2013 om 03:16

Aangezien er wat misgegaan lijkt te zijn bij de Hoge Raad, voor de volledigheid:

“Mevrouw mr. T.H. Tanja-van den Broek en mevrouw mr. E.S.G.N.A.I. van de Griend worden raadsheren bij de Hoge Raad der Nederlanden. De ministerraad heeft op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie besloten hen voor te dragen voor benoeming.”

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: