Update ministerraad 3 september 2010

door GB op 04/09/2010

in Haagse vierkante kilometer

Terwijl Hans Hillen uitrukte om Jan Schinkelshoek ongemeen hard af te drogen, besloot de ministerraad (dus inclusief Klink en Verhagen) om een oude wens van Schinkelshoek in te lossen: het Nederlands komt in de Grondwet, en dan niet zomaar: het wordt daarin ‘verankerd’. Als het aan deze ministerraad ligt, tenminste.

Voor wie zich afvraagt hoe dat er dan uit moet zien biedt het persbericht een paar aanknopingspunten: het Nederlands wordt ‘officiele taal’, en het spreken ervan gaat door de overheid worden bevorderd. Verder komt er ook iets over het Fries in te staan. En dan moet er natuurlijk ook iets komen voor het Papiaments. Enz. Enz. We kijken uit naar de eerste ‘faciliteitsgemeenten’.

De ministerraad was verder meer oude pijlers onder Balkenende IV ter wille. De ‘kinderombudsman’, waaraan het PvdA-kamerlid Arib veel tijd besteed heeft, komt er ook.  Haar aangenomen initiatiefvoorstel zal worden bekrachtigd. In beide voorstellen speelde André Rouvoet trouwens een rol. Kennelijk is hem dat bevallen, want hij twitterde vrolijk over een ‘vlotte ministerraad’.

Vrolijk zal ook raadsheer Hammerstein zijn. Een deel van zijn plannen is een stapje verder. En wat meer is:  ‘de dieptelaag van de motieven’, zoals Klink die bij het debat betrokken heeft, zit volledig snor. Dat blijkt uit de framing van het persbericht. Cassatierechtspraak moet worden ‘versterkt’, kansloze zaken moet sneller en dus goedkoper worden afgedaan en slechte advocaten moeten door beroepsgenoten bij de Kazernestraat vandaan gehouden worden. Exsultate Jubilate – Alleluja!

Vorige post:

Volgende post: